image_pdfimage_print

El 19 de març, en una manifestació a Falset davant de la seu dels jutjats, van reclamar la fi de “l’espoli” de l’aigua del riu Siurana cap al Baix Camp. Amb motiu de la imputació de dos activistes de la Plataforma Riu Siurana  per haver dut a terme una acció reivindicativa, ha estat el detonant d’aquesta reivindicació: “Tot i que sabem que la intenció que hi ha al darrere és aturar la lluita, aquesta denúncia ens ha donat una forta empenta per seguir endavant, amb més determinació que mai, la nostra comesa” (@riusiuranaviu). Reivindicació que se suma també a tota la lluita de les terres de l’Ebre per poder disposar dels propis recursos hídrics. Les accions i reclamacions per part dels alcaldes, ecologistes i ciutadans no s’atura.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), en la  revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre 2021-2027 feta el febrer de 2020, ja va declarar que el cabal ecològic del riu era insuficient per recuperar-ne la vida normal. La previsió representa una ínfima part de la capacitat que pot arribar a tenir. La manca de resposta per les entitats responsables ha provocat, ecològicament parlant, el transvasament del 90% de l’aigua del pantà a la riera de Riudecanyes i s’ha deixat sec el riu Siurana la major part de l’any, tenint en compte que ja s’utilitza aquesta aigua per altres usos. A això cal afegir les conseqüències del temporal Glòria que va malmetre la infraestructura i també tota la lluita històricament documentada amb manifestacions en defensa de l’Ebre, que es remunta al 2000, en plena lluita contra el Pla Hidrològic Nacional i contra el transvasament de l’Ebre, quan el Parlament Europeu va aprovar la Directiva Marc de l’Aigua sota el lema “L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”. No pot ser que, per una faci un any que la Taula no es reuneixi, fet que denota una manca de compromís  i implicació per part d’entitats ecologistes tornen a veure-ho com una prova de la manca de compromís, tant per part de l’Agència Catalana de l’Aigua com del Govern català a l’hora de resoldre el conflicte.

Reporters 2.0 Programa 22 és un programa del diari d’Ebredigital.cat que resta obert per a explicar les vivències, inquietuds, reclamacions i per a donar la teva opinió i fer-ne partícips a la resta, per conèixer de primera mà el que està passant. Animem els ciutadans de la regió i que coneguin la situació i problemàtiques que s’estan vivint al territori i hi participin. Ens fem ressò d’una sèrie de conferències en línia la darrera de les quals va tenir lloc el 18 de març i que es poden consultar al canal de Youtube de l’Ebre.net. Per continuar informats, també recuperem una notícia antiga, de finals de 2018, però que és important de recordar o posar en relleu en la situació actual que vivim i és el servei de notícies per whatsapp del Canal Terres de l’Ebre per esdevenir una plataforma de referència.

Publicitat
Publicitat

El territori exigeix actuacions estructurals imminents per fer front als efectes dels temporals.