image_pdfimage_print

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha convocat un concurs d’arquitectura per a la construcció de l’Edifici D del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), situat entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. El nou equipament compta amb 10.670 m2, una inversió d’aproximadament 20 milions d’euros i estarà destinat a la recerca.

El jurat del concurs, format per membres de l’INCASÒL, la UPC, la Fundació b-TEC Campus Diagonal-Besòs, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, seleccionarà un equip d’arquitectura per a la redacció del projecte i la direcció de les obres de construcció del nou edifici del Campus. La convocatòria compta amb un pressupost de 769.997,36 euros (IVA exclòs) i un termini d’execució de 3 anys i 10 mesos. Els equips que hi vulguin participar tenen fins el proper 15 d’abril per presentar les seves ofertes.

Un nou equipament universitari destinat a la recerca i altament sostenible

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El futur sisè edifici del Campus estarà situat entre la rambla Central del Campus i el carrer d’Eduard Maristany. L’Edifici D es construirà sobre preexistències ja executades consistents en fonaments i part de l’estructura de les plantes soterrànies. Tindrà una volumetria amb dues alçades, planta baixa més sis plantes d’alçada d’una banda, i planta baixa més tres plantes d’alçada per l’altra, donant lloc a un edifici esglaonat.

La convocatòria preveu que sigui un edifici altament sostenible, com també ho són la resta d’edificis del Campus Diagonal-Besòs. En aquest sentit es valoraran les propostes que, entre d’altres criteris, incloguin en la seva estratègia energètica sistemes passius i bioclimàtics. També es busca un edifici que sigui flexible en quant als usos i distribució dels espais. I sostenible econòmicament, tant en la seva execució com en el seu manteniment.

Aquest nou equipament esdevindrà un pol d’atracció per a centres i  grups de recerca que se sumaran a la resta d’unitats que la UPC ja té en funcionament al Campus.

El Campus Diagonal-Besòs

El setembre del 2016 es posava en marxa el Campus Diagonal-Besòs de la UPC, amb 3.500 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE). Amb una oferta de set graus, cinc màsters i quatre doctorats, centrada en les enginyeries biomèdica, elèctrica, electrònica industrial  i automàtica, de l’energia, mecànica, química i de materials. A més de l’activitat docent, l’EEBE té vinculats 41 grups i centres de recerca en diferents àmbits de l’enginyeria.

Actualment, l’EEBE és el principal motor del Campus Diagonal-Besòs. Aquest espai d’innovació i coneixement, situat entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, és un dels campus universitaris més potents en enginyeria sostenible de Catalunya, amb més de 150.000 m2 de sostre edificable per acollir docència, recerca, innovació, activitat empresarial i serveis a la comunitat universitària. El Campus s’ha constituït, també, amb la voluntat de tenir un impacte rellevant en el territori, i de ser-ne motor de transformació social i econòmica.