image_pdfimage_print

LFundació Reeixida  és una entitat fundada l’any 2004 que nasqué amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana, tenint en compte tot el seu abast nacional, bo i normalitzant la relació entre els seus diferents territoris dividits en tres estats, quatre comunitats autònomes i un departament. Amb aquesta voluntat el seu patronat fundacional el formaren persones procedents d’arreu dels Països Catalans vinculades a la defensa de la llengua i la cultura. El seu activisme abasta molts tipus de manifestacions diferents, en forma de publicacions, articles, campanyes, rutes per la independència. Com a membre de la CAL, la seva tasca de promoció de la llengua catalana forma part i emmarca el seu ideari i objectius.

Aquest 2021 se celebren 90 anys de Nosaltres Sols! i, a més de crear una pàgina web específica, no deixa de ser un pas endavant més en el seu afany per investigar, preservar i divulgar l’àmbit de memòria nacional catalana. Amb motiu de tal celebració, la Fundació Reeixida ha organitzat una Comissió formada per historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu i activistes per fer-ne el ressò adequat i en publiquem el manifest:

“L’11 de març de 1931 s’aprovaven els estatuts i es donava d’alta en el registre d’associacions amb el número 14801 l’Agrupació Catalanista Nosaltres Sols! (NS!).

Publicitat
Publicitat

Dins els rengles de NS! s’hi fan presents un compromís catalanista intransigent, una moral estricta i crítica sovint amb les mancances de la política del moment i les idees com la lluita contra l’Estat opressor, que podia comportar fins i tot el sacrifici de la sang dels patriotes, com en la Pasqua irlandesa del 1916.

Aquests van ser uns conceptes recurrents en les organitzacions “separatistes” dels anys 20 i 30 del segle passat. NS! també recollí el llegat de la Unió Catalanista i, des de la seva revista Nosaltres Sols!, volgué estructurar un moviment catalanista radical, amb diferents branques, seguint el model del Sinn Féin irlandès, d’on en pren el nom.

NS! es dotà, entre altres, d’una estructura militar, l’Organització Militar Nosaltres Sols! (OMNS!), que tingué un paper rellevant quan els Fets d’Octubre del 1934, en l’expedició per alliberar Mallorca del feixisme, l’agost del 1936 i a la Columna Volant Catalana.

Podem considerar l’herència política de la Unió Catalanista (UC) (1891-1936) i el model de l’insurreccionalisme irlandès i els dos vessants principals que marcaren els membres de Nosaltres Sols!, encapçalats per Daniel Cardona (Vibrant).

D’aquelles arrels del tronc de l’arbre de la UC, en brotaren unes branques esponeroses, que foren el teixit del catalanisme del poble i, per tant, de l’independentisme històric sota totes les formes d’expressió: l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, La Reixa, Associació Catalana de Beneficència, l’Associació Nacionalista Catalana, la Joventut Nacionalista de Catalunya, la Joventut Catalanista, la Federació Democràtica Nacionalista, la Falç, Els Néts dels Almogàvers, Renaixença, Pàtria Nova…, el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI), Esquerra Catalanista, Estat Català, Unió Socialista de Catalunya, Bandera Negra, Palestra, el Partit Nacionalista Català, Partit Català Proletari (PCP) de Jaume Compte, Bandera del poble català i el Front Nacional de Catalunya (FNC), que recull l’herència política d’EC i de NS!, fins a l’independentisme de combat de finals del segle XX.”

A través d’aquest web es pretén també de recordar i, pels que no ho coneixen, compartir i poder apropar a la ciutadania catalana de principi del segle XXI la trajectòria, les idees i el capteniment d’aquell destacat nucli d’independentistes.

Podeu seguir i contribuir–hi  a través dels webs respectius i als respectius comptes de les xarxes socials. Estigueu atents als actes que s’estan preparant!Comissió 90 anys de Nosaltres Sols