Inici Cultura i societat El Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN proven a Rubí la primera...

El Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN proven a Rubí la primera xarxa d’autoconsum d’energia compartida basada en ‘blockchain’

image_pdfimage_print

El projecte pilot consisteix en la connexió del Jutjat de Rubí i l’IES Torrent dels Alous a través de la xarxa per maximitzar el rendiment de les plaques solars de l’Institut, reduir la despesa energètica i permetre la gestió i compartició de l’energia generada

Amb aquest pilot, emmarcat dins de l’Estratègia Blockchain de Catalunya, es vol validar l’aplicabilitat d’aquesta tecnologia i la seva potencialitat en els projectes de transformació i transició energètica dins i fora de l’administració pública

El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i el director general d’Energia, Seguretat industrial i Seguretat minera, i director de l’ICAEN, Manel Torrent, han visitat avui a Rubí la prova pilot de la primera xarxa d’autoconsum d’energia compartida basada en blockchain, impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN en el marc de l’Estratègia Blockchain de Catalunya. Aquest projecte ha comptat també amb la implicació dels departaments d’Educació i de Justícia.

A la visita també hi han participat, entre d’altres, Xavier Farriols, Director General del Negoci Elèctric de l’empresa Factor Energia, que ha col·laborat en el projecte com a comercialitzadora energètica, i Henry Daunert, CEO de FlexVPC, proveïdora de la plataforma tecnològica.

Amb aquest projecte pilot, el Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN volen validar l’aplicabilitat de la tecnologia Blockchain i la seva potencialitat en els projectes de transformació i transició energètica dins i fora de l’administració pública.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Primera experiència d’autoconsum compartit a través de la xarxa

Aquesta és la primera experiència d’autoconsum compartit a través de la xarxa entre dues instal·lacions de titularitat de la Generalitat. El pilot permet interconnectar la xarxa elèctrica de tots dos edificis amb usos públics i així gestionar i compartir de manera intel·ligent l’energia generada per les plaques solars instal·lades a l’Institut públic.

D’aquesta manera, s’habilita una nova forma de compartir l’energia més flexible que la que es contempla amb la normativa actual, de forma que l’energia generada en la instal·lació fotovoltaica i que no sigui consumida per l’Institut podrà ser derivada automàticament als jutjats. Per exemple, els caps de setmana, quan l’energia produïda per l’Institut és excedentària, aquesta es podrà derivar als jutjats que mantinguin la seva activitat. Les dues instal·lacions (Institut i Jutjat) veuran reduïda la seva factura energètica.

Compartir l’energia generada en la instal·lació fotovoltaica de l’Institut és possible gràcies a la tecnologia blockchain, que actua com a garant del procés en les lectures de generació i consum per a cada partícip de la instal·lació.

La tecnologia blockchain actua com un notari digital que certifica la generació i consum de l’energia generada (fotovoltaica, eòlica …) certificant-ne el seu origen d’energia verda, el volum produït, el lloc i la franja horària tarifària aplicable.

Aquesta tecnologia permet, de forma fefaent, digitalitzar l’energia, gestionar-ne els excedents (vendre’ls, cedir-los a un altre equipament de la Generalitat de Catalunya, o a altres entitats, a famílies amb dificultats, etc), amb la plena garantia del seu origen verd, permetent una traçabilitat des de la generació al consum i generant un ingrés passiu als propietaris de les instal·lacions d’autoconsum.

L’autoproducció d’electricitat a partir de l’energia fotovoltaica és un dels eixos del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, i està creixent de manera accelerada al país. Segons dades de l’Observatori de l’Autoconsum Fotovoltaic, ja existeixen 8.229 instal·lacions d’autoconsum, de les quals 5.829 es van posar en marxa l’any 2020. La possibilitat de compartir l’energia autoproduïda de forma senzilla i segura incrementa encara més l’atractiu d’aquest tipus d’instal·lacions.

Empreses col·laboradores

En el projecte hi han col·laborat les empreses Factor Energia com a comercialitzadora energètica i Blockchain Digital Energy com a proveïdora de la plataforma tecnològica.

Amb 21 anys d’història i amb seu a Barcelona, Factor Energia és la primera comercialitzadora elèctrica del mercat lliure d’Espanya. En l’actualitat compta amb més de 100.000 clients tant el mercat industrial, com en el de pimes i residencial, i està present a Espanya, Portugal i Mèxic.

Sobre l’Estratègia Blockchain de Catalunya

És l’estratègia de país impulsada pel Govern de la Generalitat per situar Catalunya com a país capdavanter en l’ús i el desenvolupament de les tecnologies de cadena de blocs (blockchain) i pol d’innovació, lideratge i atracció de talent, inversió i empreses en aquest àmbit.