Nulla ethica sine aesthetica

image_pdfimage_print

Friedrich Nietzsche ho va proposar a l’inrevés (“No hi ha Estètica sense Ètica”), encara que el concepte de l’estètica per a Nietzsche no tenia res a veure amb els estereotips dominants en la descripció de l’obra d’art.

L’assaig en el qual apareixia aquest missatge hagués passat desapercebut, si el professor José María Valverde no ho hagués reprès a mitjans dels seixanta per renunciar a la seva càtedra d’Estètica a la Universitat de Barcelona, ​​com a mostra de solidaritat amb el professor Aranguren, que havia estat expulsat de la càtedra d’Ètica a la universitat de Madrid per la seva oposició al règim franquista.

No cal donar moltes explicacions per entendre això i és que en qualsevol activitat humana hi ha o hi hauria d’haver un compromís moral.

Publicitat

Si li dono la volta al concepte és perquè contemplo molts grinyols que trenquen la qualitat del silenci (l’estètica), grinyols que qüestionen el fons moral de la font (l’ètica).

Em pregunto i pregunto als meus lectors:

  • Per què eleva tant la veu, amb un to agressiu, la fiscal que presenta càrrecs contra els teòrics síndics del primer d’octubre?
  • Per què insisteix la cúpula d’Esquerra Republicana a incloure els comuns en un projecte de govern independentista, quan no només no ho són, sinó que presumeixen d’espanyolisme?
  • Per què el senyor Llarena practica el filibusterisme jurídic contra els exiliats independentistes, sabent que l’únic que aconseguirà és obligar-los a no moure’s de Bèlgica durant un temps?
  • Per què la CUP no deixa d’embolicar la troca, s’incorpora a un govern independentista i assumeix la cartera d’Interior, cosa que li permetria sanejar el cos de Mossos d’Esquadra?
  • Per què ERC, com a partidaris de la “taula de diàleg” no li comunica al seu teòric interlocutor (el PSOE) que si els seus representants al Parlament Europeu continuen fustigant els exiliats, no seuran a cap taula?
  • Per què el govern del senyor Sánchez no ens explica quin sentit té que Iberdrola, representant de l’oligopoli elèctric, s’associï amb Volkswagen i el mateix Estat en el projecte d’una nova fàbrica de bateries a Martorell?
  • Per què aquest mateix govern no ens aclareix si el cost d’aquest projecte serà assumit íntegrament pels fons europeus, en detriment d’altres projectes menors de mitjanes i petites empreses que també han sol·licitat fons?
  • Per què la senyora Albiach no deixa de ficar-se amb el senyor Canadell, l’únic defecte del qual és haver creat un parell d’empreses i contribuir a posar fi al domini espanyolista a la Cambra de Comerç?
  • Per què els comunicadors de TV3 es refereixen als empresaris catalans quan expliquen les declaracions de la junta de Foment o de la Pimec? O és que no saben distingir entre centenars de milers d’empreses i autònoms i uns petits oligarques apoltronats en aquestes juntes?
  • Per què a les tertúlies de TV3 i a Catalunya Ràdio hi ha un repartiment digital (fet a dit) entre un tertulià independentista autèntic, un de tebi, un espanyolista i un franquista camuflat? És aquesta la representació de la societat catalana?
  • Per què “el govern més progressista de la història” no ens informa de quins són els seus plans quan acabi la cobertura dels ERTE?
  • Per què la majoria dels partits del nou Parlament de Catalunya es reuneixen per “aïllar Vox”, quan els valors d’aquesta agrupació fa anys que estan explicitats al PP, Ciutadans, i en bona part del PSOE català i en el còctel de la senyora Colau?
  • Per què s’insisteix que el pla social té prioritat sobre l’independentista, quan la solució d’aquest últim permetria cobrir sobradament la majoria de les necessitats socials?
  • Per què no es parla del dèficit fiscal de Catalunya, que és l’autèntic cor del problema, del qual depenen la resta de variables?
  • Per què el govern central continua construint línies d’alta velocitat, que només enriqueixen les grans empreses d’obres públiques, sense que el retorn econòmic ni el social les justifiqui?
  • Per què el “corredor mediterrani” segueix el seu lent procés, mentre s’assignen recursos a estranyes variants que fan de Madrid un port més, canviant la Mediterrània pel “Madridterrani”.
  • Per què la fiscal general de l’Estat no assumeix la seva posició jeràrquica i posa fre al zel esbiaixat dels seus subordinats?
  • Per què l’abús de poder d’alguns alts funcionaris en el tema de la vacunació per a la COVID s’ha tancat amb dimissions i sense més conseqüències?

Com s’atreveixen a presumir d’estat de dret, si ni tan sols en Estètica compleixen els mínims d’una societat civilitzada!