image_pdfimage_print

Durant els caps de setmana del 19 i 20 de febrer i del 5 i 6 de març, la sectorial d’Educació de la Intersindical-CSC ha organitzat unes jornades telemàtiques per a reflexionar sobre la presència i els reptes de la llengua catalana a les escoles dels diferents territoris del domini lingüístic. Unes jornades que volen servir per aglutinar pensament, compartir iniciatives i trobar punts en comú entre docents compromesos amb la necessitat d’actuar per fer del català la llengua central no només en la transmissió de coneixement, sinó també en les converses espontànies i quotidianes dins els centres educatius.

Les Jornades Llengua i Escola són gratuïtes i qualsevol, sigui docent o no, s’hi pot inscriure.

Les jornades compten amb ponents de gran experiència i coneixement de la matèria com el conegut articulista, escriptor i col·laborador de TV3 i Catalunya Ràdio Pau Vidal, l’escriptora i professora universitària especialitzada en llengües amenaçades Carme Junyent, la històrica militant i activista social Blanca Serra o persones d’arreu dels Països Catalans com Vicent Maurí del País Valencià o Irene Coghene, de l’Alguer, entre altres.

Publicitat
Publicitat

La Intersindical-CSC manifesta que dona una gran importància al paper de la llengua com a eina de cohesió social i cultural, i associada als valors del respecte. Així mateix, el sindicat constata que jornades com aquestes són necessàries atès que els darrers anys s’ha produït una regressió a les aules en l’ús i consideració de la llengua com a vehicular de l’ensenyament i mostra la seva preocupació per l’efecte que això pugui tenir en la competència oral i escrita de l’alumnat i en la igualtat d’oportunitats de les generacions que ara mateix són a l’etapa d’escolarització.

Les últimes enquestes d’usos lingüístics i estudis publicats mostren també una clara recessió en l’ús social del català. Cal reflexionar, estudiar i prendre mesures i decisions en l’àmbit educatiu i lingüístic si es vol garantir el futur de la llengua catalana a l’educació i als carrers.