Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va afirmar que “ni renúncies, ni penediments, ni tampoc reformes del codi penal, i ni molt menys, indults són la solució a la situació que estem patint”. “No vàrem entrar a la presó per lluitar per sortir-ne, sinó tot el contrari. Vàrem entrar a la presó per defensar el dret de Catalunya a exercir l’autodeterminació“, va assegurar a través d’un missatge des de la presó de Lledoners —on fa 1.194 nits que està empresonat per defensar els drets fonamentals—, amb motiu de l’Assemblea General Ordinària de l’entitat que es va celebrar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en format telemàtic per als socis, a causa de la pandèmia. En aquest mateix missatge, Cuixart va recordar que la causa per l’autodeterminació i la defensa dels drets fonamentals “és una causa global que demana una resposta global” i per això va recordar que “cal seguir defensant l’amnistia com l’inici a la solució del conflicte polític”. Cuixart també va assegurar que Òmnium es planteja el 2021 amb nous reptes i la celebració del 60è aniversari de l’entitat: “Ens reconeixem hereus d’aquells homes i dones visionàries i per això avui, tres anys i tres mesos després d’haver entrat a la presó, tinc l’enorme privilegi de poder-me dirigir a vosaltres des de Lledoners”.

Durant l’Assemblea, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, també va destacar la necessitat que “el sobiranisme surti a defensar el projecte de país”, també en les pròximes eleccions catalanes, ja que es necessita “un Parlament que sigui fort per reconstruir socialment i econòmicament el país, però també per seguir lluitant per l’amnistia i culminar el dret a l’autodeterminació”. Mauri va afirmar que les resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre les eleccions catalanes són “un exemple més de la voluntat de l’Estat d’adulterar la democràcia”, tal com va passar fa quatre anys amb l’1-O i 21-D, unes eleccions sota el 155, i ha denunciat l’existència d’una “operació Illa, per tal de posar els interessos de l’Estat i el control sobre Catalunya, per davant de la salut de la ciutadania“.