El Ple farà dimecres el debat monogràfic sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència | Parlament de Catalunya. 2018
El Ple farà dimecres el debat monogràfic sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència | Parlament de Catalunya. 2018
image_pdfimage_print

Si fa uns dies explicàvem que s’estaven preparant fins a vuit candidatures que optaven a recollir el vot independentista, a 24 hores del tancament del termini per presentar les llistes de les quatre demarcacions -juntament amb els avals que representin el 0,1% del cens de cada demarcació en el cas de les candidatures extraparlamentàries- ja podem descartar que dues d’elles passin el tall.

La candidatura Coalició de represaliades ha tingut una xarxa molt feble de recollida de signatures i els darrers dies ni tan sols ha informat de cap punt. La darrera informació fou el dia 7 en la qual s’informava de dos punts, un a la demarcació de Girona i un a la de Tarragona. No sembla doncs que disposin dels avals per cap de les demarcacions.

La candidatura Unitat Primer d’Octubre tot i recollir avals en diversos punts la setmana passada també sembla haver tirat la tovallola. La darrera informació que es coneix és del dimarts 5 de gener en la qual s’anunciava que subscrivien la demanda del PACMA al TSJC de suspendre les eleccions si no es reforma la normativa de recollida d’avals.

Publicitat
Publicitat

Per tant, a no ser que hi hagi sorpreses d’última hora en l’àmbit jurídic, cap de les dues no tindrà dret a concórrer a les eleccions.

Qui sí que ha recollit els avals sense massa dificultats ha estat Junts per Catalunya, que tot i tenir diputats i formar part del govern no tenia drets electorals, ja que el partit es va fundar posteriorment a les darreres eleccions al Parlament. La candidatura que es va presentar el 2017 fou una coalició entre Convergència Democràtica i el Partit Demòcrata. De manera que és aquest darrer qui ostenta els drets electorals heretats d’aquelles eleccions. En total, la candidatura ha recollit més de 52.000 avals, unes deu vegades més dels necessaris.

Qui també ha recollit els avals per les quatre demarcacions és Primàries Catalunya. Durant la setmana s’ha anat anunciant l’assoliment dels avals per Girona, Lleida i Tarragona. I aquest diumenge al vespre s’ha confirmat que han obtingut també els de Barcelona. La candidatura ja té les llistes a punt després que 5.805 persones participessin en les primàries per escollir el conjunt dels seus membres.

La darrera candidatura extraparlamentària a assolir els avals ha estat el Front Nacional. Aquest diumenge al vespre s’havia confirmat que havien recollit els avals per Girona i Tarragona. Segons fons de la candidatura a Lleida i Barcelona també estaven a prop d’assolir els avals, però en el moment de redactar aquest article no s’havia confirmat aquesta fita.

ERC, la CUP i el PDeCAT en ser partits parlamentaris i disposar dels drets electorals de les candidatures que van obtenir representació les darreres eleccions no els cal la recollida d’avals i les seves llistes electorals seran confirmades per la junta electoral un cop es publiqui el llistat oficial el dimecres.