image_pdfimage_print

El diputat ecologista Santi Vilanova de Junts per Catalunya va viatjar ahir al Berguedà per adherir-se a la moratòria contra el projecte d´incineradora de Cercs, promoguda per EM Spain Waste&Treatment, vinculada a l´empresari manresà Lluís Basiana. Acompanyaven al diputat els ecologistes Xavier Garcia, Jordi Bigues i Josep Lluís Freijo.

Vilanova s´hi va entrevistat amb membres de la Plataforma Anti-Incineradora, amb l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós. Fruit d’aquestes reunions s’ha acordat organitzar abans del 14-F actes informatius contrastats entre representants i científics aportats per l’empresa promotora i ecologistes i científics aportats per la plataforma. “Hi som a temps perquè el projecte està encara molt verd i no tenim encara els resultats dels estudis que hem encarregat a la UPC”, va declarar l’alcalde de Cercs.

Vilanova va traslladar també la voluntat del seu grup parlamentari i del partit Els Verds-Alternativa Verda -que el 20 de novembre de 1990 va guanyar l’Acció Popular per Delicte Ecològic contra Fecsa per la contaminació àcida que provocava la central tèrmica instal·la en el terme municipal- de reclamar que s’apliqui el principi de precaució i la moratòria aprovada pel ple del Parlament el 5 de març gràcies a una moció impulsada per la Plataforma Ciutadana Residu Zero.

Publicitat
Publicitat

“Aquest projecte d’incineradora és contrari a l’esperit i objectiu de la Llei de Canvi Climàtic de l’1 d’agost de 2017; de la Declaració d’Emergència Climàtica del 14 de juny de 2019 i de la Directiva de la UE del 2018. L’ajuntament de Cercs no hauria d’anar contra la voluntat de la majoria d’ajuntaments del Berguedà, del Consell Comarcal i del govern de la capital de la comarca. Una incineradora a Cercs, com la que també es vol construir a Juneda, desvetlla el col·lapse que pateix la política de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el fracàs del reciclatge. El lobby de la incineració segueix gaudint de canons irrisoris per abocar (47,10 euros per tona) i per incinerar (26,60 euros per tona) quan a la UE es situen entre 130 i 150 euros. S’està subvencionant una política regressiva, com s’està fent fa anys amb els recursos fòssils. El 80% de les inversions publiques del sector es destinen a la incineració i a l’abocament”, va declarar Vilanova en la roda de premsa posterior a les reunions.

El diputat de Junts per Catalunya va afegir que trenta anys després de guanyar la querella contra Fecsa i nou del tancament definitiu de la tèrmica hagués preferit saludar la consolidació d’un model de desenvolupament de la zona basat en l’agricultura i ramaderia biològiques, les instal·lacions solars, la recollida selectiva porta a porta i el turisme ecològic. Aquest és el futur d’una nova economia de progrés per la comarca”, va dir.

L’alcaldessa de Berga, que es va manifestar contrària al projecte, va manifestar la seva adhesió al diputat i a la plataforma oferint tot el seu suport per la realització d’un debat democràtic. L’alcalde de Cercs es va comprometre a consultar al poble mitjançant un referèndum amb garanties i a respectar la voluntat popular. Tot i la capacitat que té l’ajuntament per paralitzar el projecte i que, segons la plataforma, no vol aplicar, Jesús Calderer va reclamar que sigui el Departament de Territori i Sostenibilitat que assumeixi la moratòria que li reclama el Parlament.

El mateix matí que el diputat ecologista celebrava la roda de premsa la Plataforma Anti-incineradora rebia la notificació del Departament de Territori i Sostenibilitat  que el projecte quedava arxivat per incompatibilitat urbanística. Vilanova, que havia reclamat la moratòria el dissabte 19 en la seva intervenció en l’assemblea fundacional de representants del Consell de la República, ha celebrat la decisió del conseller Calvet i ha demanant la retirada definitiva del projecte.