image_pdfimage_print

L’anunci de fusió del Banc Sabadell amb el BBVA preocupa els seus treballadors. Segons manifesten, tenen clar “que es tracta d’una absorció i que el BBVA per la seva grandària imposarà totes les condicions”. De fet, els actuals treballadors del BBVA també recorden com aquest gran banc espanyol va liquidar Caixa Catalunya i UNNIM (la unió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu). El BBVA, sense estructura pròpia a Catalunya, va aprofitar les instal·lacions centrals de Caixa Terrassa per posar-hi el seu centre d’operacions.

Les grans oficines de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès poden fer perillar ara les de Terrassa del BBVA si la fusió prospera, atès que els directius d’aquest banc català no el lliuraran fàcilment. Ja han anunciat que el valor en borsa actual no és el reflex del valor del banc, ja que el seu arrelament en el sector de les PIMES és extraordinari i fruit d’una dedicació i esforç continuat durant molts anys.

El poder dels grans bancs, amb les grans dotacions de què poden disposar, tanmateix acabarà doblegant les pretensions del Banc Sabadell i tot l’entramat socioeconòmic que té al darrere. La capacitat inversora davant una empresa que ha perdut rendibilitat és imparable si no intervenen elements externs de pes que a Catalunya no existeixen des que es va ajornar la construcció del nou estat independent.

Publicitat
Publicitat

Aquest grup financer català no té arguments per justificar la pèrdua de valor de les seves accions a borsa, com ho explica un dels apoderats, així i tot i al mateix temps, una altra empresa bancària està disposada a comprar-la. La dinàmica teòrica del mercat seria així des del moment en què aquest grup financer no ha sabut o no ha pogut ser prou gros.

La paradoxa de tot plegat, per escarni general dels empleats del Banc Sabadell, implica constatar que aquesta absorció serà gràcies a la venda de les inversions americanes del BBVA. El conservadorisme dels grans bancs espanyols passa, segons matisen, en fer-se amb operacions que tenen prou protecció i menys dificultats, en aquest cas en un territori català totalment dòcil, i no pas continuar en una lluita competitiva als Estats Units, on els resultats s’han de justificar del matí al vespre.

L’operació del BBVA per quedar-se amb el Banc Sabadell la concretaran també gràcies, igualment, a vendre o malvendre la filial britànica d’aquest grup financer català, el qual, amb una clara visió estratègica, s’avançava a un futur BREXIT dur, com sovint havien explicat i els comentaristes d’economia destacaven, i que difereix diametralment de la visió del BBVA que no vol aventures ja que no les necessita.

Els aproximadament 5.000 treballadors afectats, principalment del Banc Sabadell, gaudiran de facilitats per passar a “un nou estil de vida” o per romandre en el nou banc, però ja no serà el mateix ni tindrà els mateixos al·licients, expliquen amb cara de desolació. Pel que sembla, el mercat financer català, en un 80%, quedarà copat per dos grans pols: el Bankia CaixaBank i el BBVA Banc Sabadell.