image_pdfimage_print

Aquest dimarts 10 de novembre s’ha presentat de forma simultània a Barcelona, València, Perpinyà i Ferreries el primer gran acord juvenil per la llengua catalana, subscrit per un total de 15 organitzacions juvenils d’arreu dels Països Catalans i amb el suport d’entitats com Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, Obra Cultural Balear o Acció Cultural pel País Valencià.

El manifest explica que “la llengua té un context desigual i únic en cada territori” però que la “lluita per la preservació i contra el retrocés és compartida”. És justament a partir d’aquesta anàlisi que les organitzacions han vist la necessitat de conjurar-se a favor de la defensa del català.

A les presentacions s’ha exposat l’acord com “un acte d’unitat i contundència en defensa del català” davant de la “pèrdua progressiva de parlants i sobretot en la reducció del seu ús social”.

Publicitat
Publicitat

En aquest acord, les organitzacions signants es comprometen a defensar el català com a llengua d’acollida i cohesió social. També s’exigeix que es garanteixi l’ús del català a les aules , sobretot a les universitats, fent que respectin les guies docents i no es redueixin les hores lectives en aquesta llengua. Les entitats juvenils també s’han unit per fer una denúncia activa de les agressions i vulneracions lingüístiques que es produeixen i han demanat a les institucions públiques que impulsin polítiques de suport i promoció de la llengua.

Per últim, les associacions firmants de l’acord han fet una crida al conjunt de la societat perquè utilitzin la llengua en tots els àmbits de la vida: tant en l’oci, les xarxes socials, als centres de treball o als moviments socials. Han animat a tothom a “espolsar els complexos lingüístics i enfortir la consciència col·lectiva”.

Les 15 organitzacions que signen l’acord són:

– Joventuts d’Esquerra Republicana (Jovent Republicà)
– La Forja
– Joventut Comunista de Catalunya (JCC)
– Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC)
– Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC)
– Associació d’Estudiants Progressistes (AEP)
– Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
– Joves d’Esquerra Menorquinista (JEM)
– Mallorca Lliure
– Joves PV
– Joves de Mallorca per la Llengua
– Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA)
– Associació Catalana d’Estudiants de Perpinyà (ACE)
– Eina – Espai Jove de la Intersindical
– Avalot – Joves UGT

A més, compta amb el suport de Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Moviment Franjolí per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana. Justament, Plataforma per la Llengua ha estat present a les presentacions de València i Barcelona i ha destacat la fita històrica que representa aquest acord i la importància de fer accions i campanyes a favor de la llengua.