image_pdfimage_print

Barcelona acollirà l’any 2023 el Global Public Transport Summit, l’esdeveniment més rellevant a nivell mundial dins del sector del transport públic. Es tracta d’un congrés i fira organitzat per la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), l’organització de referència del sector, presidida des del 2017 pel director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Calvet.

La designació l’ha efectuada avui el Comitè de Direcció de l’entitat, que ha tingut en compte la competitivitat que té Barcelona com ciutat, la seva àmplia experiència en l’organització de grans esdeveniments, així com el fet de disposar d’un sistema de transport públic polítiques de desenvolupament urbà referents a nivell mundial. Les altres dues ciutats finalistes que competien per acollir aquest congrés eren Brussel·les i Dubai.

L’organització correrà a càrrec d’FGC i TMB, comptant amb el suport de Renfe, Fira de Barcelona i el Barcelona Convention Bureau. El decidit impuls dels presidents d’FGC, Ricard Font, i de TMB, Rosa Alarcón, així com l’ampli suport institucional i del conjunt del sector, des de la indústria fins les empreses operadores, el teixit associatiu i la societat civil, han estat elements determinants en l’èxit de la candidatura.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Un cop confirmat l’esdeveniment, es crearà un comitè organitzador amb la participació dels principals operadors, entitats, organismes i associacions de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona,.

Per arribar fins aquí, la candidatura de Barcelona ha hagut de passar una fase de pre-qualificació, la qual van superar també Brussel·les i Dubai, i a continuació una fase de presentació d’ofertes, que va incloure la visita a Barcelona d’un comitè avaluador de la UITP i una oferta detallada de les activitats.

El director general d’FGC, Pere Calvet, és el president de la UITP des del 2017. Cada dos anys la UITP, organitza una trobada mundial, el Global Public Transport Summit, que inclou un congrés i una fira-exposició amb la participació tant de les grans empreses i indústries del sector com de les empreses de sectors complementaris. Es tracta d’un esdeveniment de gran abast tant per la participació del sector productor com també per l’acompanyament institucional i polític d’alt nivell.

El darrer Global Public Transport Summit es va celebrar el juny de 2019 a Estocolm, amb un balanç de 2.718 participants de 81 països al Congrés, amb 474 expositors de 46 països, més de 15.000 visitants a l’exposició i 166 representants de mitjans de comunicació de 47 països. El proper congrés i exposició està previst per al desembre de 2021 a Melbourne.

Les presidències de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ricard Font i Rosa Alarcón, respectivament, han destacat que “la celebració del Global Public Transport Summit a Barcelona serà una excel·lent oportunitat perquè tant la ciutat com el conjunt de Catalunya puguin mostrar al món la seva excel·lència i competitivitat en l’àmbit del transport públic i el desenvolupament d’un sistema de mobilitat inclusiu i sostenible”. La designació de Barcelona com a seu del congrés permetrà “que Barcelona esdevingui per uns dies la capital mundial del transport públic”, han coincidit tots dos.

La UITP és una organització creada l’any 1885 que agrupa empreses de transport públic de tot el mon. Concretament, està formada per més de 1.600 empreses i associacions del transport públic de 99 països diferents. La seu de l’associació es troba a Brussel·les i té 14 delegacions regionals i 2 centres per l’excel·lència en el transport arreu del món.

El vincle de les empreses i institucions catalanes amb la UITP ve de lluny, com ho demostra l’organització del congrés mundial de l’associació en dues ocasions, el 1926 i el 1967. Així mateix, els representants de les empreses catalanes són part molt activa de l’associació, participant i liderant comissions i grups de treball i amb dos representants al Comitè de Direcció: el director general d’FGC, Pere Calvet, com a president i el CEO de TMB, Gerardo Lertxundi, com a representant d’Espanya. Fruit d’aquesta implicació, periòdicament se celebren a Catalunya activitats vinculades a la UITP.