image_pdfimage_print

El Departament d’Interior ha condecorat a 400 dels seus agents pel seu protagonisme en la repressió de la resposta popular davant la condemna dels presos polítics. Els presos polítics catalans van ésser condemnats a penes de privació de llibertat pel Tribunal Suprem espanyol tot confirmant la presó preventiva dictada inicialment després de la seva detenció quan van acudir voluntàriament a declarar a la capital espanyola.

La societat catalana va confiar, com sempre i una vegada més, fins l’octubre de 2019 que l’immens cabal d’arguments jurídics vessats durant el judici espanyol a una selecció nacional de catalans que van fer possible el referèndum d’autodeterminació de Catalunya fessin possible una condemna simbòlica, o si més  no, lleu a favor de tots ells. La realitat, no obstant això, va suposar penes de 9 a 13 anys de presó, i el text dels magistrats espanyols no va mostrar la més mínima percepció del conflicte polític de fons entre catalans i espanyols que suposava tot plegat. Fins i tot van ridiculitzar, provocativament, com els encausats condemnats només volien crear una expectativa, i en cap moment materialitzar una confrontació efectiva per medi d’una fermesa inalterable. Van escriure que “els il·lusionats ciutadans (catalans) creien que el resultat positiu de l’anomenat referèndum d’autodeterminació conduiria a l’esperat horitzó d’una república sobirana (però) desconeixien que el dret a decidir havia mutat i s’havia convertit en un atípic dret a pressionar“.

Davant semblant provocació judicial espanyola i com a contestació a la sentència publicada diverses parts del moviment independentista van reaccionar en forma de manifestacions i queixes generalitzades. La repressió d’aquestes actuacions va suposar un esforç de desplegament i d’efectius de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra entre l’octubre i el desembre de 2019, tot suposant una implicació mereixedora, a criteri del Govern de la Generalitat, d’un accentuat reconeixement. I de forma específica, és de ressaltar la neutralització absoluta de totes les accions dirigides pel moviment clandestí Tsunami Democràtic, ara sota una acurada investigació judicial espanyola.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Segons fonts policials catalanes, els mèrits que es reconeixen als policies catalans condecorats són el seu capteniment i bon fer a l’hora de contenir la ira catalana generalitzada. Els agents condecorats van saber conduir amb professionalitat les diferents situacions que van haver de viure, sovint atrapats entre milers de manifestants o rebent tota mena d’improperis i agressivitat. “Van garantir l’ordre públic i salvaguardar la seguretat ciutadana”.

L’imaginari popular, tanmateix, té una lectura diferent de tot plegat, i ha aparegut una renovada força independentista entorn de fites com la Jonquera, l’aeroport o Urquinaona, superant qualsevol instrumentalització més o menys interessada, tal com s’ha descobert a mesura que la població ha pres consciència de com actua el seu suposat govern. I és que els partits del govern català, tot i gaudir d’una majoria parlamentària suficient, no van presentar cap resposta convincent davant l’embat espanyol, com recentment també ha succeït amb la fulminant inhabilitació del president de la Generalitat i així han expressat algunes veus autoritzades del seu entorn.