image_pdfimage_print

El Departament d’Interior ha condecorat a 400 dels seus agents pel seu protagonisme en la repressió de la resposta popular davant la condemna dels presos polítics. Els presos polítics catalans van ésser condemnats a penes de privació de llibertat pel Tribunal Suprem espanyol tot confirmant la presó preventiva dictada inicialment després de la seva detenció quan van acudir voluntàriament a declarar a la capital espanyola.

La societat catalana va confiar, com sempre i una vegada més, fins l’octubre de 2019 que l’immens cabal d’arguments jurídics vessats durant el judici espanyol a una selecció nacional de catalans que van fer possible el referèndum d’autodeterminació de Catalunya fessin possible una condemna simbòlica, o si més  no, lleu a favor de tots ells. La realitat, no obstant això, va suposar penes de 9 a 13 anys de presó, i el text dels magistrats espanyols no va mostrar la més mínima percepció del conflicte polític de fons entre catalans i espanyols que suposava tot plegat. Fins i tot van ridiculitzar, provocativament, com els encausats condemnats només volien crear una expectativa, i en cap moment materialitzar una confrontació efectiva per medi d’una fermesa inalterable. Van escriure que “els il·lusionats ciutadans (catalans) creien que el resultat positiu de l’anomenat referèndum d’autodeterminació conduiria a l’esperat horitzó d’una república sobirana (però) desconeixien que el dret a decidir havia mutat i s’havia convertit en un atípic dret a pressionar“.

Davant semblant provocació judicial espanyola i com a contestació a la sentència publicada diverses parts del moviment independentista van reaccionar en forma de manifestacions i queixes generalitzades. La repressió d’aquestes actuacions va suposar un esforç de desplegament i d’efectius de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra entre l’octubre i el desembre de 2019, tot suposant una implicació mereixedora, a criteri del Govern de la Generalitat, d’un accentuat reconeixement. I de forma específica, és de ressaltar la neutralització absoluta de totes les accions dirigides pel moviment clandestí Tsunami Democràtic, ara sota una acurada investigació judicial espanyola.

Publicitat
Publicitat

Segons fonts policials catalanes, els mèrits que es reconeixen als policies catalans condecorats són el seu capteniment i bon fer a l’hora de contenir la ira catalana generalitzada. Els agents condecorats van saber conduir amb professionalitat les diferents situacions que van haver de viure, sovint atrapats entre milers de manifestants o rebent tota mena d’improperis i agressivitat. “Van garantir l’ordre públic i salvaguardar la seguretat ciutadana”.

L’imaginari popular, tanmateix, té una lectura diferent de tot plegat, i ha aparegut una renovada força independentista entorn de fites com la Jonquera, l’aeroport o Urquinaona, superant qualsevol instrumentalització més o menys interessada, tal com s’ha descobert a mesura que la població ha pres consciència de com actua el seu suposat govern. I és que els partits del govern català, tot i gaudir d’una majoria parlamentària suficient, no van presentar cap resposta convincent davant l’embat espanyol, com recentment també ha succeït amb la fulminant inhabilitació del president de la Generalitat i així han expressat algunes veus autoritzades del seu entorn.