Per a un banc ètic, cooperatiu i europeu

image_pdfimage_print

Madrid vol empobrir Catalunya, i som molts que ens hi rebel·lem amb totes les nostres energies, implicant-nos en l’inici del futur d’un banc ètic, cooperatiu i europeu amb seu legal a Lituània. Perquè veiem com les classes baixa i mitjana de Catalunya quedem desposseïdes dels cent vint anys d’acumulació del capital que hi havia a La Caixa de Pensions, perquè veiem com es perden els estalvis que les nostres generacions passades havien dipositat per afavorir les generacions futures, com desapareixerà molt aviat l’Obra social de la Caixa, i com previsiblement el Banc Sabadell caurà a les urpes d’un Madrid decidit a empobrir Catalunya abans de perdre-la ja definitivament. Recentment ha aparegut una iniciativa, una fintech, proveïda de molt de màrqueting, que ja veurem com s’acaba de concretar. És per això i molt més que us proposem que participeu el dissabte 7 de novembre a l’Assemblea Fundacional de la Cooperativa ETICAT, SCCL, que tindrà lloc a la Lleialtat Sansenca (al carrer Olzinelles, 31 del barri de Sants).

La Cooperativa Eticat ve de la feina feta des de l’Associació per a la nova Caixa Catalana, Cooperativa de Crèdit, que fins avui ha estat l’única iniciativa que proposava lluitar contra la pèrdua i l’estafa de les nostres —ja quasi oblidades— nou caixes d’estalvi. També té com a origen les trobades amb els membres de la Federació Europea de Banca Ètica i Alternativa, en prenem els seus models per aplicar-los a Catalunya.

Des de Cooperativa Eticat recollim complicitats que hi ha vers Catalunya, cooperatives i organitzacions europees dedicades a les finances ètiques, aplegant-nos en el “projecte Lituània” per millorar les condicions de vida de les classes baixa i mitjana arreu d’Europa. Malauradament, anteriorment vam veure com una cooperativa de serveis financers que vàrem impulsar, va ser assaltada per un petit sector de socis, molt lligats a l’IBEX-35, contraris al fet que participéssim en les Fires de Consum Estratègic, provenint tots també del que coneixem com “dalt de la Diagonal”, fins a deixar-la avui ja inactiva, a punt per a la liquidació.

Publicitat

Com societat i com a poble, als catalans només ens resta tornar a començar, més d’un segle després de les fundacions d’aquestes onze entitats, nou caixes d’estalvi desaparegudes, La Caixa, absorbida per Madrid, i el Banc Sabadell a punt també de ser deglutit per Madrid. És així de cru, de descarnadament simple.

Els temps i les circumstàncies han canviat molt i molt, en aquest segle llarg. Ara ja no som una societat analfabeta, no depenem per exemple de tant de poder que tenia l’església, quan fundava caixes d’estalvi. Ara no necessitem que vinguin prohoms perquè ens portin ells, des de dalt, les solucions que el poble necessita.

És per tot això, que ara, l’any 2020 des de l’Associació Caixa Catalana proposem fundar la Cooperativa de Serveis Financers ETICAT, amb els següents objectius:

• Editar una targeta de dèbit de prepagament, amb un acord amb Master-Card amb la qual podrem destinar 0,05 € per cada pagament que fem, a uns fins catalanistes, siguin de caràcter polític o social. Ho farem aplegats amb col·legues italians, qui volen implantar ells també aquesta targeta, amb les seves ONG.

• Portarem a Catalunya, assessorats pel Holding Social SEFEA (operen a Llombardia, Vèneto i Friül) un fons de capital risc social, que implicarà que els catalans puguem ja canalitzar uns recursos —en el circuit cooperatiu— tot regenerant la sobirania financera catalana.

• Iniciar l’itinerari cap al futur banc ètic, cooperatiu i europeu amb seu legal a Lituània, liderat per la cooperativa més important de Croàcia i amb participació de cooperatives irlandeses, hongareses, poloneses, lituanes, italianes, segurament valones o flamenques, i altres.

Els requeriments per ser soci fundador d’ETICAT són tenir més de divuit anys, i en assemblea es proposarà que el capital mínim per soci sigui de 100 euros (per Llei de Cooperatives, amb l’aportació inicial de 25 euros i el compromís de completar-la en els divuit mesos següents, hom pot ser considerat soci de ple dret).

Us esperem doncs el dissabte 7 de novembre a dos quarts de 10 del matí a l’assemblea d’ETICAT a la Lleialtat Sansenca. A tots els que esteu interessats us agrairíem que confirméssiu assistència via contacte@caixacatalana.cat. Tindreu actualització de la convocatòria, via @CaixaCatalana.

Endavant!