image_pdfimage_print

Aquesta setmana, l’ONG Society for Threatened Peoples ha llançat una campanya per recollir signatures i fer una crida a la Sra. Gyde Jensen, presidenta de la Comissió de Drets Humans i Assistència Humanitària del Bundestag, en relació a Catalunya. Aquesta declaració demana al Parlament alemany que s’involucri en la protecció dels drets de la minoria catalana, la qual pateix una persecució política per part de les autoritats espanyoles.

El manifest de la campanya destaca la manca real de voluntat del govern espanyol d’obrir una negociació política amb el seu homòleg català d’ençà del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, brutalment reprimit per la policia espanyola. De la mateixa manera, esmenta que líders civils i polítics catalans, implicats en el referèndum, van patir presó arbitrària durant dos anys abans de rebre draconianes condemnes d’entre 9 i 13 anys de presó.

La campanya també posa de relleu els mitjans democràtics i pacífics per a exercir l’autodeterminació l’any 2017, que van ser considerats sedició per la justícia espanyola. Una acusació desproporcionada contra representants polítics electes segons l’ONG alemanya, i un episodi més de l’operació repressiva de l’Estat espanyol contra les minories nacionals.

Publicitat
Publicitat

Tenint en compte tot això, Society for Threatened Peoples demana al Bundestag que sol·liciti formalment al govern espanyol complir amb les recomanacions dels dictàmens del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detenció Arbitrària, perquè els presos polítics catalans siguin alliberats i compensats immediatament per les violacions de drets humans que han patit.

Els dictàmens del Grup de Treball són fruit d’una iniciativa de les defenses de les preses i els presos polítics, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural el 2018, que pretenia confirmar si la seva situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals, recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l’Estat espanyol.

Per últim, l’ONG també expressa la necessitat que el govern espanyol arribi a una solució política mitjançant una negociació política integral, sense criminalitzar el moviment independentista i evitant noves violacions dels drets humans. En aquest sentit, també ha publicat un vídeo en llengua alemanya per explicar i denunciar els fets esmentats.