Els Verds - Alternativa Verda
Els Verds - Alternativa Verda
image_pdfimage_print

Els Verds-Alternativa Verda, partit referent de l’ecologia política a Catalunya, fundat el 1983 i refundat el 1999, retira el seu suport a JuntsxCatalunya mentre no hi hagi un acord sobre els temes que considerem cabdals de la transició energètica i ecològica.

Una reunió dels seus membres fundadors ho ha decidit per unanimitat després d’analitzar les claudicacions que la formació ha fet en els darrers tres anys, especialment amb els temes energètics i de gestió del territori. La ponència política del Congrés fundacional aglutina el liberalisme i la socialdemocràcia, però enlloc integra l’ecologisme.

Fundadors d’Alternativa Verda, com els periodistes i escriptors Xavier Garcia i Santi Vilanova, van formar part de les llistes electorals al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu, amb el convenciment que l’organització acolliria en el seu programa la defensa de la desnuclearització i fomentaria el debat sobre els principals problemes ecològics.

Publicitat
Publicitat

Fem un breu repàs de les claudicacions que en el seu conjunt han motivat la decisió d’Alternativa Verda:

  • No portar a terme una verdadera moratòria urbanística a la Costa Brava;
  • incentivar la incineració de residus en lloc del reciclatge i donar suport a nous projectes  d’incineradores a Cercs (Berguedà) i Juneda (Les Garrigues);
  • no definir un pla coherent de recuperació dels sòls i capes freàtiques contaminades per nitrats i agrotòxics;
  • legitimar la comercialització del glifosat i dels neonicotinoides;
  • silenciar l’acord del govern Sánchez amb la patronal elèctrica per allargar el període de vida de la central de Vandellòs II fins al 2035 (quan la Llei de Canvi Climàtic optava fins al 2027);
  • acceptar l’espoli d’Endesa al Pirineu i no reclamar el traspàs a titularitat pública de les deu centrals hidroelèctriques que tenen vençuda la seva concessió (equivalent a la potència d’un reactor nuclear);
  • autoritzar i donar suport a l’extensió del 5G (cinquena generació de tecnologia de telefonia mòbil) sense un debat previ sobre el seu impacte ambiental;
  • i, finalment, no vincular la lluita contra la mitigació i adaptació del canvi climàtic amb la sanitària provocada per la Covid-19, com han indicat amb articles membres de l’Institut d’Estudis Catalans i del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). El Govern de la Generalitat ha deixat sense veu els ecòlegs i els experts en ciències de la Terra en les comissions de seguiment de la pandèmia.

Demanen al conjunt de partits polítics, especialment sobiranistes, que en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya es comprometin a crear una nova governança al més alt nivell polític i de caràcter transversal per a gestionar amb eficiència la transició energètica i ecològica tot fent participar la societat civil en les mesures urgents que caldrà prendre. O Catalunya caminarà irreversiblement cap al col·lapse.

1 COMENTARI

  1. N’hi ha per llençar el barret al foc. Senyors i senyores verds alternatius: per què no sabeu veure que el que demaneu no té sentit? Això són exigències que en un país normal es fan per donar suport o no a un govern. Però el nostre escenari és un altre. La fita de JxC és aconseguir la Independència per tal que llavors també vosaltres tingueu el vostre pes en les polítiques de la república. Però el dia que s’aconsegueixi la Independència, el ventall polític canviarà, és ben possible que JxC llavors es disolgui per donar pas a les diverses opcions polítiques i serà als que llavors formin el govern de la república catalana que podreu exigir tot el què vulgueu. Però ara no té sentit, sants cristians! Tant costa de comprendre una cosa tan senzilla???

Comments are closed.