image_pdfimage_print

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el director del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Antoni Trasobares, han participat en l’acte en línia de cloenda del projecte europeu INTERREG Europe BID-REX.

Aquest projecte, de 7 regions europees diferents, ha permès identificar i millorar els mecanismes de les diferents regions que permeten enfortir el paper de la informació de biodiversitat en els processos de presa de decisions que afecten la conservació del patrimoni natural.

L’intercanvi d’experiències entre els socis del projecte, així com els debats duts a terme en cada regió, han estat clau per inspirar canvis en el funcionament de les regions per incorporar millor la informació de la natura en la implementació de noves polítiques (estratègies, plans urbanístics o sectorials) posant de manifest el potencial multiplicador de compartir experiències i solucions en la resolució de problemes comuns.

Publicitat
Publicitat

Un dels resultats rellevants assolits per a Catalunya ha estat establir les bases del futur Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, gràcies als resultats de les reunions portades a terme en el marc del projecte amb diferents actors catalans rellevants (centres de recerca, altres departaments de la Generalitat, Diputacions, entitats del tercer sector ambiental, etc.) i als exemples observats a Norfolk (UK), Valònia (BE) o el País Basc a partir de l’intercanvi d’experiències i debats. L’Observatori ha d’esdevenir un punt de trobada de totes les institucions i actors rellevants en la generació i utilització d’informació sobre el patrimoni natural a Catalunya.

Aquestes bases han estat recollides en un Pla d’Acció fruit del projecte. Actualment ja s’està treballant en la creació del futur Observatori, una de les línies d’actuació prioritàries previstes pel període 2019-2022 en l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (EsNatura) de Catalunya 2030.

El projecte també ha servit per enfortir les relacions amb els gestors dels fons europeus (FEDER, FEADER, FEMP) i els seus potencials usuaris per millorar l’eficiència dels fons destinats a la conservació del patrimoni natural a Catalunya.

En clau més interna del Departament de Territori i Sostenibilitat, els debats i experiències en el sí del projecte van posar de manifest la necessitat de reorganitzar l’estructura funcional de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural per tal de poder gestionar millor la informació del patrimoni natural. A més, la recent creació d’aquesta unitat funcional, la Unitat d’Informació i Coneixement, facilitarà el contacte i l’intercanvi amb els altres actors que han de formar part del nou Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, en la constitució del qual ja s’hi està treballant per fer-lo realitat en els propers mesos.

Experiències aportades per Catalunya, també han servit d’inspiració en d’altres regions. L’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (EsNatura) de Catalunya 2030, per exemple, ha inspirat el Consell del Comptat de Norfolk, a crear una nova estratègia per a la conservació del patrimoni natural en un moment d’importants canvis polítics en la regió a causa del Brèxit.

L’acte ha comptat amb més de 140 participants en línia de diversos països i amb la intervenció d’Anne Teller, representant de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. Davant el repte mundial d’aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat, la Unió Europea ha aprovat l’Estratègia sobre Biodiversitat 2030, una estratègia ambiciosa davant un repte rellevant que marcarà les grans polítiques europees dels propers anys. En la seva intervenció, Teller ha posat de manifest el paper clau que representa disposar d’informació de biodiversitat rellevant connectada a la presa de decisions polítiques per tal assolir i avaluar en els propers anys l’assoliment d’aquest ambiciós repte col·lectiu.

El projecte BIDREX ha tingut una durada de 5 anys (2016-2020) i ha estat coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). A més del Departament de Territori i Sostenibilitat, han format part del projecte el Govern del País Basc, el Servei Públic de Valònia a Bèlgica, el govern de la Regió de les Marques d’Itàlia, l’Institut Nacional de Biodiversitat d’Eslovènia, la Universitat de Debrecen d’Hongria, la Universitat d’East Anglia i el Consell del Comptat de Norfolk ambdues ubicades al Regne Unit.

El projecte ha suposat una inversió total pel conjunt del projecte i socis d’1’6 milions, el 85% dels quals finançats pel programa INTERREG Europe.