image_pdfimage_print

Viasona, el portal líder de la música en català amb 200.000 usuaris únics i prop d’un milió de pàgines vistes al mes segons dades recents de l’OJD, celebra aquest mes el seu desè aniversari mentre manté la seva aposta d’indexar i catalogar tota la música en català a partir de les seves lletres, des de l’any 1960 fins ara, per presentar-la de manera ordenada, lliure i gratuïta a la xarxa.

Per celebrar aquesta dècada de vida, Viasona incorpora una nova secció que indexa les cançons de les sèries de dibuixos animats en català, emeses a les darreres dècades per les diferents televisions dels Països Catalans. A més, l’usuari pot accedir també a informació diversa associada a cada títol: producció, any d’emissió, lletra i vídeo de la cançó, etc., així com comparar les emissions que en van fer les diferents cadenes. Els vídeos de totes les cançons estan indexats i es poden visualitzar en aquest canal de Youtube.

Ara per ara, la secció ja compta amb un catàleg de 200 sèries i 700 cançons de dibuixos animats emesos en català, que de ben segur creixerà en els propers mesos gràcies a les aportacions dels usuaris del portal que sempre han col·laborat a completar el catàleg. La nova secció de Viasona ha comptat amb la col·laboració i suport dels departaments de Muntatge Musical i Documentació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Publicitat

El projecte Viasona

Viasona va néixer com un projecte inèdit el 8 de setembre de 2010 amb l’objectiu de recopilar, ordenar i catalogar tota la música en català a partir de les seves lletres. Un patrimoni immens en el temps i l’espai, mai catalogat de manera tan precisa com fins ara.

Després de deu anys de feina intensa, el motor de cerca del portal permet als usuaris extreure tota mena d’informació associada a la música en català: producció completa d’un artista, els seus enllaços a les xarxes socials i a les principals plataformes de reproducció de música i vídeos i botigues en línia, el catàleg complet d’una discogràfica, els discos i cançons d’un any natural i, fins i tot, cercar una paraula concreta (el nom d’una ciutat, un mes de l’any, un nom propi, etc.) o frase sencera i descobrir les cançons que en parlen.

El digital també inclou un apartat de Revista que recull les novetats del panorama musical català: novetats discogràfiques, música en directe, tecnologia aplicada a la música, festivals, així com una Agenda de concerts i tot allò que pot interessar a un melòman informat. A més, ara fa dos anys, el 2018, el web va incorporar a la seva Enciclopèdia un Índex d’Himnes esportius catalans amb l’objectiu de visibilitzar la riquesa d’aquesta varietat de música popular que vincula els aficionats amb els valors d’un club esportiu. I l’any 2019 va estrenar la versió en occità de Viasona que porta per nom Trobasons, i que ja recull més de 12.000 cançons en aquesta llengua.

Viasona en xifres

En el seu desè aniversari, Viasona ha aconseguit indexar un total de 90.737 cançons en català, 11.840 àlbums musicals així com referenciar l’activitat musical de 4.889 grups i artistes. A més el portal també incorpora 102.441 àudios52.789 vídeos musicals i 11.015 portades de disc. Pel que fa a l’enciclopèdia d’himnes esportius, Viasona ha pogut recopilar les lletres de 111 himnes de diferents clubs esportius catalans i andorrans.

Agraïments

Després de deu anys de feina intensa amb l’objectiu principal de catalogar i referenciar tota la música en català per oferir-la gratuïtament a la xarxa, l’equip de Viasona celebrem i valorem molt positivament les xifres assolides, així com el volum de visites del portal i renovem la nostra voluntat de contribuir a augmentar la presència de la llengua catalana en l’àmbit digital i els nous entorns de comunicació. També volem agrair molt especialment a tots els usuaris que han participat aportant contingut al portal, a les persones que han col·laborat de manera professional en el projecte al llarg d’aquests deu anys, així com a aquelles empreses, institucions i administracions públiques que han cregut i apostat pel projecte, molt especialment a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que sempre ens ha recolzat.

Enllaços:

viasona.cat/10anys
viasona.cat/televisio/series

viasona.cat/estadístiques
Canal de Youtube Dibuixos en Català