image_pdfimage_print

La Diada Nacional de l’11 de Setembre del 2020 ha comptat amb 131 mobilitzacions i 59.500 persones. Aquest 11 de setembre l’independentisme ha sortit al carrer per reclamar que necessitem les eines d’un estat independent per fer front a la crisi actual i defensar els drets fonamentals, en especial el dret a manifestació.

L’11S20 ha estat caracteritzat per un clar caràcter descentralitzador, que ha permès que totes les concentracions es poguessin adaptar als requeriments i mesures sanitàries. L’Assemblea ha posat a disposició de la ciutadania la seva estructura i capacitat organitzativa per poder fer possible una Diada Nacional especial i, més que mai, molt necessària.

En aquest sentit, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha explicat que malgrat tot “hem fet la manifestació adaptada a la Covid-19 més gran d’Europa. No podem deixar de defensar els drets fonamentals i, en especial, el dret a la manifestació”.

Publicitat
Publicitat

A l’acte polític central de l’11S20, que s’ha fet a plaça Letamendi de Barcelona, Paluzie ha apel·lat als 59.500 participants per dir-los que són “l’últim mur de contenció davant un Estat espanyol repressor i davant uns partits independentistes confosos. Tenim presidents simbòlics i lleis simbòliques, però no som un país simbòlic”. Paluzie ha insistit als partits polítics que “s’asseguin i parlin per aconseguir el 50% + 1 dels vots a les properes eleccions, apliquin el mandat de l’1 d’octubre i declarin la independència de Catalunya”.

Elisenda Paluzie s’ha dirigit directament al president Carles Puigdemont i al vicepresident Oriol Junqueras: “No podem seguir esperant mentre retrocedim. N’estem farts de la divisió i de la tàctica, i exigim ja una estratègia. Parleu entre vosaltres. El llibre que volem llegir és el que porti totes dues firmes!”.

La presidenta de l’Assemblea ha aprofitat el seu discurs de l’11S20 per presentar la campanya “Jo pago a Catalunya”. L’Assemblea demana a la ciutadania i al teixit productiu català que paguin els seus impostos a la Generalitat de Catalunya, per tal de fer “una nova demostració de desobediència civil no violenta”.

A l’acte de Letamendi també hi han estat representades  l’Associació de Municipis per la independència (AMI) i Òmnium Cultural.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha explicat que “és una Diada atípica, no només per l’emergència sanitària i per la repressió de l’Estat, sinó també per la desunió de la classe política independentista. Apel·lem als polítics sobiranistes i independentistes perquè no es deixin emportar pels interessos partidistes”.

Josep Maria Cervera, president de l’AMI, ha deixat clar que “el món municipal és la veu del territori; transversal, real i necessària. Hem demostrat un cop més que davant la dificultat som l’avançada, els primers a detectar els problemes i els primer a donar-hi resposta”.

Aquesta Diada Nacional de l’11 de Setembre 2020 ha estat possible gràcies a la gran tasca que han realitzat les assemblees de base i les voluntàries i voluntaris de l’entitat. L’Assemblea ha demostrat una vegada més que és capaç d’afrontar grans reptes i dificultats.