image_pdfimage_print

Un estudi recent de la Universitat d’Oxford ha trobat que el test de PCR que es fa servir per diagnosticar la covid-19 és massa sensible i pot trobar traces de virus que no són infeccioses.
L’estudi encara no ha estat revisat per parells, però apunta el mateix que diuen de fa temps altres científics, també a l’Estat espanyol.
El professor Carl Heneghan, director del Centre for Evidence-Based Medicine de la Universitat d’Oxford, explica en un article publicat al setmanari britànic The Spectator com el procés diagnòstic s’ha vist alterat amb el coronavirus. Si abans calia posar atenció en l’historial clínic del pacient i les proves sols servien per confirmar el que indiquen els símptomes, amb la Covid-19 el diagnòstic clínics és secundari. Sols cal una prova positiva del test PCR, no es tenen en compte els símptomes, ni els signes ni cap altra prova.

Cal entendre el funcionament de les proves PCR: tenen la possibilitat de detectar ARN en quantitats mínimes, però això no vol dir que aquest tros d’ARN tingui la capacitat de produir una infecció, un fragment no és un virus sencer, capaç de replicar-se i infectar altres éssers humans. Només els virus sencers ens poden infectar.

Un altre problema dels texts PCR és que pot detectar virus setmanes després de la desaparició de la infecció, ja que l’organisme es desfà lentament de l’ARN degradat. Per tot això s’ha d’anar amb compte a l’hora de diagnosticar la covid, adverteix el professor Heneghan, «sense entendre millor el que realment ens mostren els resultats de les proves, sembla que, tot i que el coronavirus té una prevalença baixa a les nostres comunitats, les proves massives poden causar més mal que bé si no s’entenen els matisos del llindar de la prova.»

Publicitat
Publicitat

El professor Heneghan adverteix del perill d’aïllar persones o comunitats que no siguin infeccioses, per evitar-ho cal estandarditzar les proves PCR. Els danys dels falsos positius poden ser substancials, avisa, ja que no s’ha prestat prou atenció a com els resultats del PCR es relacionen amb la malaltia.
L’excés de positius de covid està retardant operacions i tractaments a altres malalts amb greus conseqüències, o bé manté ingressades persones sense motiu real.

Els estudis i observacions del professor Heneghan es refereixen al Regne Unit, però moltes es poden extrapolar a l’Estat espanyol.