Des del Departament de Cultura es treballa en la concreció de l’encàrrec, és a dir, en una descripció de l’activitat cultural que pugui acollir-se a la declaració de servei essencial i en el desenvolupament normatiu imprescindible, que finalment haurà de proposar a l’aprovació del Govern. Una declaració semblant du implícita el reconeixement d’unes funcions que són necessàries per a la col·lectivitat, perquè connecten amb els seus drets fonamentals. Sobre les conseqüències de la declaració, a tall d’exemple, podria suposar el no cessament de l’activitat en el cas que es tornés a establir l’estat d’alarma per un agreujament de la pandèmia, tot i que aquesta activitat seguiria sotmesa a les restriccions de funcionament que establissin les autoritats sanitàries. Així mateix, tindria repercussió sobre els proveïdors i col·laboradors, que també evitarien la interrupció total de l’activitat, com va passar durant l’aplicació de l’estat d’alarma per part de l’Estat espanyol.
En aquest sentit, la consellera de Cultura va enviar, el dia 20 de maig, una carta al ministre de Cultura de l’Estat espanyol, que no va obtenir cap resposta, en què demanava que es declarés la cultura un servei essencial en cas d’estat d’alarma, com havia fet el Govern federal alemany, el març de 2020, que va considerar el sector cultural com “bé de primera necessitat”, davant de l’obligat tancament de teatres, museus, cinemes, sales de concerts, en la situació d’emergència excepcional.
Els espais de cultura són llocs segurs
Cal remarcar l’aplicació estricta de les mesures sanitàries que es fa en les activitats culturals, i que es contenen als plans de represa del sector cultural que va elaborar el Departament de Cultura i que van ser aprovats, també, pel PROCICAT. Entre d’altres mesures que s’apliquen, destaca la capacitat de les iniciatives per establir la traçabilitat dels contactes, entre els assistents a les activitats culturals, l’ús obligatori de la mascareta, el manteniment de la distància física interpersonal de seguretat, així com la neteja, desinfecció i ventilació dels espais on es duen a terme els esdeveniments culturals. També, la disposició per flexibilitzar les condicions de capacitat màxima dels establiments, si les autoritats sanitàries requereixen condicions més restrictives.
El Departament de Cultura ha acompanyat en tot moment el sector cultural en aquest procés, que ha comptat amb la complicitat dels departaments de Salut i Interior, en què s’ha posat en valor el concepte holístic de la salut, que no només ha de contemplar la salut física de les persones, sinó també la salut psíquica. En un moment en què hi ha àmbits del país que han de reduir la mobilitat i el contacte social per tal de contenir l’avanç de la pandèmia, es valora molt positivament que la cultura ofereixi entorns d’aprenentatge i de coneixement que també ho són de salut i, sobretot, entorns segurs.