Divina Farreny, Ramon Farré i Pere Godoy, durant la roda de premsa d'avui de la Comissió de seguiment del Covid-19 al Segrià
image_pdfimage_print

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha alertat avui sobre l’augment rellevant de casos positius de contagi de Covid-19 detectat entre el col·lectiu de joves, especialment d’edats compreses entre els 15 i els 29 anys.

Davant d’aquesta constatació, Farré ha fet una crida a la responsabilitat individual en aquests sectors d’edat, perquè “les condicions de base de la seva salut en general són bones, però l’augment del nombre de casos entre aquest segment d’edat és insostenible”.

Farré ha fet aquesta valoració, en roda de premsa de la comissió de seguiment de l’evolució del Covid-19 al Segrià, arran de les dades fetes públiques pel departament de Salut, segons les quals, a data d’ahir dijous, s’havien testat 360 nous casos positius de contagis de coronavirus a la demarcació de Lleida, amb afectació important de joves, 338 dels quals a la Regió Sanitària de Lleida (280 corresponents al Segrià) i 22 a la de l’At Pirineu i Aran.

Publicitat
Publicitat

Farré ha recordat l’obligatorietat de les mascaretes i la necessitat del manteniment de la distància social, la reducció de la interacció entre persones i de la rentada de mans sovintejada. Un dels factors que ha apuntat que contribueixen a l’increment del risc entre els joves és el de l’alta mobilitat que mantenen. En aquest sentit, el delegat ha insistit en que “reduir la mobilitat és del tot essencial per contenir la transmissió del virus”. En qualsevol cas, ha subratllat que no es tracta de criminalitzar cap grup d’edat concret, sinó d’”afirmar amb claredat que amb aquesta crida estem intentant protegir la salut dels joves i la de tot el conjunt dels ciutadans”.

Es mantenen les condicions actuals del confinament perimetral del Segrià

Ramon Farré ha explicat que, a hores d’ara, no està prevista la modificació de les actuals condicions de confinament perimetral del Segrià vigents des del passat dissabte. Ha recordat que la resolució del confinament perimetral de la comarca “no estableix cap data de caducitat”, almenys fins que el Procicat i el Govern de la Generalitat no n’aprovin una altra de diferent que en canviï les condicions. “Aquesta altra resolució de moment no està a sobre de la taula”, ha conclòs, perquè en aquests moments s’estan recollint i avaluant les dades d’afectació corresponents a l’aplicació de les successives mesures que es van aplicant des dels darrers dies, com ara l’obligatorietat de les mascaretes i els cribatges i controls en les residències de gent gran, entre altres.

El delegat del Govern també ha desmentit que a hores d’ara el Procicat s’estigui plantejant la reducció dels desplaçaments de la mobilitat relacionada amb l’activitat econòmica, professional i laboral fins a permetre’n només els serveis essencials. “No estem en les condicions de la fase inicial de l’estat d’alarma, i, per tant, aquelles activitats es poden seguir fent, amb les mesures de precaució conegudes”.

Previsió de creixement dels casos en els propers dies

La gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat que, malgrat les accions que s’estan fent per frenar els contagis per la Covid-19 a la regió, el nombre de casos continuarà creixent en els pròxims 10-12 dies, per la qual cosa ha recordat que “cal estar molt alerta fins que no comencin a tenir efecte les mesures ja implantades”. Farreny ha instat la ciutadania a complir escrupolosament i rigorosament amb les mesures de distància, higiene de mans i ús de mascareta. Per tallar les cadenes de transmissió, Farreny ha fet una crida al grup de població de 15 a 29 anys, que està tenint una la incidència més alta de contagis per la Covid-19, a reduir la mobilitat i les interaccions entre persones, per tal de protegir els més vulnerables, així com el sistema de salut i els seus professionals.

En la seva intervenció, Divina Farreny ha remarcat que la transmissió del virus és alta, però que “encara tenim marge per aconseguir una estabilització dels contagis, però necessitem la implicació de tothom, i en especial de la ciutadania, ja que aturar-lo està a les nostres mans, seguint les mesures de distància, reducció de la mobilitat i interacció social, mascareta i higiene de mans”.

Pel que fa al perfil dels ingressats en centres hospitalaris de la regió sanitària, Farreny ha explicat que, a diferència del que passava durant el pic de la pandèmia, en aquests moments la meitat de les 84 persones ingressades són menors de 50 anys i una tercera part tenen entre 40 i 50 anys.

Actualment, a la demarcació de Lleida hi ha una vintena de brots repartits entre empreses, residències i altres àmbits com el familiar. Alguns d’ells ja estan controlats i no han presentat nous contagis associats, mentre que en els altres es treballa intensament des del Servei de Vigilància Epidemiològica en coordinació amb l’Atenció Primària, els serveis socials i els diferents agents implicats, per rastrejar els contactes i assegurar que facin un correcte aïllament i la quarantena pertinent.

Una de les prioritats de Salut és protegir els més vulnerables. Per aquest motiu, s’està actuant en les residències del Segrià amb visites dels tècnics de Salut Pública per resoldre els dubtes que pugui tenir el personal d’aquests centes respecte a la correcta sectorizació dels espais, les mesures de protecció i d’higiene. A més, des de l’Atenció Primària s’està duent a terme la tasca de cribratge d’aquestes residències amb proves PCR a treballadors i residents. Des del passat 4 de juliol, s’han cribrat 6 residències de la comarca; avui s’han fet 2 més i, entre dissabte i diumenge, està previst cribrar 6 residències més.

Un altre dels punts on la transmissió és alta són les empreses hortofructícoles. Per aquest motiu, els Equips de Salut Pública de la Regió Sanitària Lleida han visitat ja 47 empreses d’aquest sector, de les quals 19 són al Baix Segrià. A més, s’han visitat totes les empreses on s’ha detectat algun brot, i s’ha iniciat ja el cribratge dels més de 3.000 treballadors del sector a la comarca del Segrià. En les visites a les empreses, els Equips de Salut Pública, en coordinació amb els serveis de prevenció de riscos laborals dels centres, comproven que les instal·lacions han aplicat i compleixen amb totes les mesures de prevenció i seguretat per als seus treballadors.

Davant l’esperat increment de proves PCR per analitzar en els propers dies i setmanes, s’ha augmentat la capacitat del laboratori de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova amb una nova màquina, que permetrà arribar al nivell màxim de tests PCR.

Difícil detecció dels casos asimptomàtics

Per la seva banda, el Dr. Pere Godoy, responsable del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, ha fet una actualització de la situació epidemiològica a la comarca del Segrià, on després d’un mes de juny en el qual s’havia mantingut un nivell de transmissió baix però sostingut, en les darreres setmanes s’ha activat la transmissió i, en conseqüència, “estan augmentant els contagis com estava previst”. “Sabem en bona part d’on provenen els casos i estem veient que el 70 % dels nous positius són menors de 65 anys, una bona notícia pel que fa que la complicació clínica, però també cal estar alerta perquè molts són asimptomàtics, i per tant, difícils de detectar”, ha explicat Godoy.

Per redreçar aquesta situació, el Dr. Godoy ha destacat que cal seguir treballant en tres eixos prioritaris: detecció, aïllament dels positius i quarantena dels contactes estrets; col·laboració amb els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses on hi ha transmissió alta, per detectar tots els casos, i el compliment de les mesures de prevenció (distància, l’ús de mascareta que no supleix la distància, higiene de mans i neteja de superfícies).

Creu Roja posa a disposició una quarantena de voluntaris per a tasques d’acompanyament i mediació social

Per altra banda, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Creu Roja han arribat a un acord pel qual l’entitat posarà a disposició de les necessitats de cobertura social generades per la pandèmia una quarantena de persones voluntàries, que desenvoluparan tasques d’acompanyament i mediació social adreçades a les persones afectades que ho requereixin.