Jean Castex
image_pdfimage_print

Jean Castex és batlle de Prada des de l’any 2008, i reelegit en primera volta aquestes darreres eleccions municipals de 2020 amb més d’un 75% de suport dels pradencs. Avui ha estat nomenat per en Macron, com a nou primer ministre francès.

En Joan Pere Le Bihan ens explica com és com a persona en Castex, “encara que sigui del Partit Republicà, no el veig com un home de partit, és un home de dossiers i competències, i un gran treballador que es coneix el cartipàs municipal fil per randa”. A més de batlle també ha estat president de la mancomunitat de municipis del Conflent. I darrerament, ha estat responsable del procés de desconfinament de la pandèmia a tot l’estat francès.

Pel que fa a la catalanitat de nou primer ministre francès, en Le Bihan, president de l’escola La Bressola fins l’any 2012, explica els contactes que hi va tenir, “el que puc dir d’en Castex és que va facilitar l’ampliació dels locals de la Bressola, que havia quedat petita pel nombre d’alumnes”. La Bressola ja existia quan en Castex va accedir al càrrec de batlle, però tot i així, Le Bihan afegeix que “sempre ha recolzat les sol·licituds de la Bressola en el camp educatiu i davant del ministeri d’educació francès”.

Publicitat
Publicitat

En Le Bihan també explica un fet prou rellevant, “pels volts de l’any 92, havíem muntat a Prada un repetidor de TV3 fora de la legalitat, ja que la legislació francesa impedia posar repetidors estrangers. Durant uns quants anys va funcionar de manera alegal. Quan s’introdueix la televisió digital, davant la necessitat d’instal·lar un nou repetidor, vaig parlar amb en Castex, que va proposar un conveni franco-espanyol transfronterer per a la reciprocitat televisiva, en aquell moment en Castex era el secretari general adjunt del Palau de l’Elisi, en temps de Sarkozy. Sarkozy ho va proposar a en Zapatero, i en Zapatero va dir que no, i l’acord no es va signar, però curiosament, quan en Rajoy va accedir a la presidència espanyola, el va signar, fet que va permetre muntar repetidors televisius”. De fet, TV3 va ser legal a la Catalunya Nord abans de ser-ho al País Valencià. Recentment, el febrer d’enguany, a través d’una campanya de micromecenatge, Plataforma per la Llengua i el Casal Català del Conflent han aconseguit el finançament necessari per a la instal·lació d’una antena que dota de cobertura de TV3 a la Catalunya Nord de forma pràcticament completa.

En Le Bihan conclou respecte a la figura de Jean Castex “és una persona molt pragmàtica, quan hi ha una demanda social hi respon, pel que fa a l’escola i televisió catalana, per exemple”. I no es vol estar d’afegir que com a batlle de Prada, acull la Universitat Catalana d’Estiu, i que hi fa el discurs de benvinguda en català.

Pel que fa a la dimissió de l’antic primer ministre Édouard Philippe, en Joan Pere Le Bihan opina que es poden analitzar els resultats de les darreres eleccions municipals com “una derrota electoral de la força presidencial en les eleccions, i se suposa que el President Macron vol fer un canvi d’imatge davant d’aquesta situació i recuperar protagonisme davant de la popularitat de l’antic primer ministre Eduard Phillipe”, més popular que en Macron a les enquestes. I afegeix que considera que en Macron ha fet una bona tria, “en Castex és un home discret, no fa grans proclames i les seves aparicions a la premsa són molt puntuals. Pel que fa al procés, no hem parlat mai independència de Catalunya”.