image_pdfimage_print

Els 4 treballadors asturians en vaga de fam compliran demà les dues setmanes dempeus contra la gestió empresarial d’EBHI (Europena Bulk Handlink Installation). L’empresa va publicar un ERTO i l’acomiadament de 4 dels treballadors justificant-se a partir del virus.

European Bulk Handling Installation (EBHI, S.A.) és una empresa del sector públic situada al Port de Xixón (Astúries), dedicada al descarregament de bucs de mineral de ferro i carbó, el principal accionista de la qual és la mateixa Autoritat Portuària de Xixón (que depèn, com totes les autoritats portuàries a l’estat espanyol, del Ministeri de Foment). És d’aquesta manera que el ‘Gobierno’ de PSOE-Podemos incompleix allò que predica als quatre vents: que no s’ha d’aprofitar fraudulentament l’actual crisi sanitària i les mesures aprovades per tal d’abusar de les treballadores i destruir llocs de treball.

Ho fa imposant un ERTO a EBHI que, no només comporta l’incompliment d’acords anteriors amb la plantilla, sinó que preveu l’acomiadament de set treballadors en pocs mesos. Tanmateix, la mateixa empresa preveu tancar el 2021 amb benefici. Pretén, per tant, carregar fraudulentament a les arques públiques tots els costos derivats de la crisi mitjançant les noves prestacions d’atur.

Publicitat
Publicitat

Les treballadores i treballadors de l’empresa portuària de Gijón, denuncien la gestió il·legal de l’ERTO i frau empresarial. Legalment, l’ERTO ha de ser de negociació obligada amb els treballadors. L’empresa no ho ha fet. També, el mínim legal que s’ha d’abonar és el 70% del sou. En aquest cas, se’ls ofereix la única possibilitat de cobrar el 55% en total. A més, l’empresa ha indicat que l’any següent acomiadaran tres treballadores més i han afegit que l’ERTO durarà fins desembre de l’any que ve.

Porten 13 dies demanant la intervenció del govern autonòmic del Principat, que encara no s’ha pronunciat. 13 dies en què els treballadors Adrián Serrano, Eduardo López Rodríguez, Adrián Rey i Fernando González Rodríguez es troben en vaga de fam.

L’única actuació política ha estat per part del partit Andecha Astur. Els anticapitalistes asturians han denunciat públicament que l’empresa EBHI ha comès frau empresarial. Per diversos motius, però sobretot, per posar impediments a l’entrada dels metges per poder atendre als treballadors en vaga de fam que EBHI obliga a treballar.

De moment, cada vesprada es fa un “passeig” com a protesta per la indignant gestió que està duent a terme l’empresa. A dia d’avui, els vaguistes segueixen sense rebre atenció mèdica perquè l’empresa s’hi nega i segueixen treballant perquè l’empresa els obliga a fer-ho. El mutis per part del govern autonòmic és preocupant.