Imaginem

image_pdfimage_print

Imaginem un país amb 7,5 milions d’habitants en un territori de 32.000 km quadrats, el just per a una densitat còmoda que permeti una distribució sostenible de la població i amb capitals poc massificades en el context d’una òptima qualitat de vida.

Imaginem un país amb un clima mediterrani, suau i benigne, però amb altituds de baixes temperatures durant l’hivern i amb zones interiors de forta calor a l’estiu que conformen una diversitat climàtica poc comuna.

Imaginem un país amb platges i muntanyes. Amb la meitat del seu perímetre banyada per una mar tranquil·la i temperada i amb gairebé un terç d’aquest contorn format per una serralada d’altes muntanyes. Una pluralitat de relleus que fan de la seva superfície un cas excepcional en el continent tractant-se d’una nació de grandària reduïda.

Publicitat

Imaginem un país ric en conques i dipòsits fluvials, amb zones de proveïment continu d’aigua. Amb pluges regulars i sequeres pràcticament inexistents i una estructura hidrogràfica adequada per a una eficient agricultura i un apte subministrament d’aigua a les seves poblacions.

Imaginem un país que conrea infinitat de productes: fruites, llegums, cereals, fruita seca i hortalisses. De gran qualitat i amb una important distribució agropecuària. A més de ser productor mundial d’olis i vins d’excel·lents propietats. Entre tots en destaquen peres, mongetes, formatges, mantegues, arrossos i olis amb denominació d’origen protegida i altres productes com pomes, patates, salsitxons, clementines, fesols, i molts més de fama internacional.

Imaginem un país amb una important explotació ramadera, que ocupa dos terços de la producció agrària. Sent capdavanter en el sector porcí i avícola (exportació) i en menor mesura en els sectors boví i oví (ús intern). Amb una immillorable qualitat de les carns elaborades de porc i vedella o de pollastres i capons.

Imaginem un país amb una cuina d’exquisides menges. De grans mestres culinaris i amb infinitat de plats i postres genuïnes de gran renom i reconeixement. En molts casos són productes tan qualificats que ja són icones nacionals.

Imaginem un país avançat, obert a les millores i canvis econòmics, preparat als nous reptes tecnològics, autosuficient i de marcat esperit europeu. On el treball i l’oci estan perfectament compaginats i estructurats fent d’aquest país un exemple de productivitat i de rendiment avantatjat entre totes les nacions del sud d’Europa.

Imaginem un país destí anual de milions de persones, que duplica la seva pròpia població. Sent una de les regions del món amb major índex de turisme atenent la seva extensió i habitants. Un turisme de sol i neu, de platja i esquí, de mar i muntanya, però sent a més referent com a centre vacacional i amb una capital admirada i reconeguda per centenars de milers de visitants. Una capital centre d’importants congressos culturals, tecnològics i comercials internacionals i d’esdeveniments esportius de màxim nivell (incloses unes Olimpíades).

Imaginem un país amb un IDH (Índex de Desenvolupament Humà) d’un 0,90, en la línia dels principals països del centre i nord d’Europa. Aquest índex mesura el nivell de benestar i de vida, qualitat d’educació, salut i finances d’una regió.

Imaginem un país amb un deute públic inferior a la majoria de les nacions del sud d’Europa.

Imaginem un país amb una història i cultura centenàries, forjats per segles de lluita i d’una voluntat i esperit de llibertat a prova de repressions.

Imaginem un país amb un idioma propi, els orígens del qual es perden en les albors de l’Edat mitjana, defensat i preservat malgrat segles d’intents d’anihilació i menyspreu. I malgrat totes aquestes temptatives cada vegada amb més presència en el context filològic europeu.

Imaginem un país amb un idioma oficial per a 13 milions d’habitants, la qual cosa ho situa entre els deu primers idiomes parlats a Europa. Un idioma perfectament reglamentat, normalitzat i estandarditzat. Amb una autoritat lingüística reconeguda i una gramàtica i recursos comparables a qualsevol altra llengua llatina.

I com un país el formen les seves gents, les seves persones, els seus habitants i tots els homes i dones que l’han forjat, podem imaginar també un país que ha donat grans genis i mestres en totes les disciplines artístiques i també esportives.

Imaginem un país que ha donat extraordinaris arquitectes com Gaudí, Josep Lluís Sert, Lluís Domenech o Puig i Cadafalch.

Imaginem un país de grans pintors com Fortuny, Miró, Joan Llimona, Remedios Varo, Joaquín Mir, Dalí o Rusiñol.

Imaginem un país de grans escultors com Enric Clarasó, Tàpies, Susana Solano o Josep Clarà.

Imaginem un país, bressol de grans escriptors com Joan Brossa, Verdaguer, Maragall, Ana María Matute, Espriu, Mercè Rodoreda o Àngel Guimerà.

Imaginem un país amb grans urbanistes com Ildefons Cerdà.

Imaginem un país que ha donat grans compositors com Granados, Albéniz o Ferran Sors i grans virtuosos com Savall, Aurora Bertrana o Pau Casals.

Imaginem un país que ha vist néixer grans cantants d’òpera com Carreras, Montserrat Caballé, Victòria dels Àngels o Aragall.

Imaginem un país amb tants i tantíssims més artistes que aquí és difícil resumir.

Imaginem un país que també és un referent mundial en disciplines esportives com a futbol, bàsquet, handbol, hoquei patinis o waterpolo.

Imaginem un país tan ric i fèrtil en infinitat de sectors, parcel·les i segments de l’economia, societat i cultura que ocuparien pàgines i pàgines d’exposició…

Podem imaginar un país semblant?

Sembla difícil reunir alhora tanta singularitat. Però no és necessari buscar-ho. Ho tenim aquí, ho gaudim, ho vivim cada dia i no fa falta imaginar-ho…

Es diu Catalunya.