La germanització d’Europa ?

image_pdfimage_print

Segons un darrer article del rotatiu de la patronal francesa Les Echos, El Banc Central Europeu vol proposar sancionar la República Federal Alemanya per la darrera sentència del Tribunal Constitucional alemany, en què expressava que l’Estat alemany ha de reduir les aportacions al BCE destinades a ajudar els estats del sud d’Europa més endeutats. Jo no m’ho acabo de creure.

De fet, “la mare dels ous” és la mutualització del deute a la zona euro. Lògicament si això es produís, Alemanya exigiria la presència dels “homes de negre” a l’Estat espanyol. Per altra banda, el problema no és només Alemanya; ja que Holanda, els Països Baixos, per exemple, encara tenen una actitud mes dogmàtica, mercantilista i intransigent envers el compliment estricte del dèficit i l’austeritat. No hi ha dubte que el problema de fons és econòmic, polític i també cultural. l’Europa del centre i nord, germànica i escandinava, de cultura i religió protestant no accepta, de cap de les maneres, les “festes” i els descontrols econòmics, amanits amb força corrupció i nepotisme, del sud d’Europa, de l’Europa mediterrània.

Potser qui haurà de decidir serà l’Estat francès republicà, síntesi del nord i el sud d’Europa, i articulat a l’entorn de la ideologia científica, il·lustrada i cartesianista. Això sí, amb un centralisme subtil, negatiu per a la justícia social i la diversitat dels pobles d’Europa.

Publicitat