Espanya ens mata

image_pdfimage_print

(I també ens roba, però això ja ho sabíem)

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha fet una piulada referida a la política del govern espanyol en la pandèmia que patim on diu, textualment, “Españoles fijaros en la diferencia de un cierre 2 semanas antes. Hacer caso a @QuimTorraiPla hubiera supuesto parecernos a Grecia, una centena parte de contagios y muerte. Catalunya independiente hubiera salvado miles de vidas. España es paro y muerte, Catalunya vida y futuro”. I a més, perquè a Ponent no hi hagi dubtes d’interpretació, la va fer en castellà.

Bona l’ha feta! Li han plogut les crítiques i desqualificacions habituals a dojo, fins al punt que va haver de fer un fil justificant aquestes afirmacions. Feina perduda: aquesta gent no debat, i menys sobre dades, només insulta i desqualifica. Però això ha tingut la virtut de posar negre sobre blanc el que és una certesa inqüestionable.

Publicitat

En aquesta tessitura, faig aquest article amb molt de gust i per tres motius:

  1. Perquè és veritat i la veritat sempre s’ha de defensar,

  2. Perquè conec en Joan des de fa molts anys i sé que és una persona seriosa i rigorosa, que no parla a la babalà, i menys des que és president de la Cambra.

  3. I per coherència amb els meus articles anteriors on he usat a bastament la paraula “criminal” per definir la política del govern espanyol en aquesta qüestió.

No parlaré aquí dels aspectes econòmics, que ja són sobradament coneguts; només parlaré dels morts per coronavirus haguts a Catalunya. En Joan Canadell, ja a la piulada inicial aporta aquest gràfic on es compara l’evolució de les defuncions a Espanya i a Grècia i on es demostra que haver endarrerit el confinament dues setmanes —és a dir, si ho hagués decretat quan ho va demanar la Generalitat— la xifra de morts s’ha multiplicat… per quant diríeu?

Abans de donar la resposta, deixeu-me que us avisi que la xifra que surt al gràfic que us he reproduït no és la correcta (podeu mirar el debat tècnic que hi ha en el tuit original). Em quedo en la més baixa de totes: 21. És a dir, la xifra de morts per milió d’habitants d’Espanya és 21 vegades superior a la de Grècia. Dit d’altra manera: si s’hagués decretat el confinament total quan ho va demanar la Generalitat el nombre de morts hauria estat 21 vegades menor. Per als que no tinguin clar el que això significa: de cada 21 morts, 20 són per culpa del govern espanyol.

Traduït a xifres concretes: dels 9.050 morts que hi ha hagut a Catalunya en el moment que escric aquestes ratlles, uns 8.600 són per culpa d’Espanya (també uns 16.600 dels 17.470 de la resta de l’Estat, que deuen ser molts més perquè “ells” no els compten tots, com ja sabem).

Ho repeteixo perquè quedi clar: a hores d’ara, en lloc de nou mil morts en tindríem quatre-cents.

I entre aquests més de vuit mil morts innecessaris hi deu haver de tot: independentistes i unionistes, rics i pobres, homes i dones, joves i vells; l’únic nexe en comú de tots ells és que vivien a Catalunya, i per tant tots són morts que s’haguessin evitat si Catalunya hagués estat independent.

Hi pot haver a hores d’ara a Catalunya algú amb dos dits de front que encara no sigui independentista?

1 COMENTARI

Comments are closed.