Seu del Tribunal Suprem espanyol | Autor: Wikipèdia, usuari FDV
image_pdfimage_print

La Unitat d’Atenció Ciutadana del Servei del Promotor de l’Acció Disciplinària del CGPJ s’ha declarat incompetent per tramitar la petició d’informació presentada per Drets el proppassat 6 d’abril del 2020. Una petició, d’acord amb el Reglament de tramitació de queixes i denúncies relatives al funcionament de Jutjats i Tribunals del mateix CGPJ, que pretenia identificar qui va redactar i enviar el missatge de text – que no nota de premsa -al grup de WhatsApp que l’Oficina de premsa del Tribunal comparteix amb els periodistes acreditats, on s’amenaçava amb una querella per prevaricació als funcionaris de les Juntes de Tractament de les presons catalanes en cas que «excarceressin els presos de la causa del procés», en aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, en motiu de la Covid-19.

Per tant, amb un argument merament formal, el CGPJ s’ha rentat les mans davant un fet judicialment molt greu, i ha obviat expressament que l’escrit també s’emparava de manera subsidiària en el dret de petició, previst a l’article 29 de la Constitució Espanyola – justament per evitar una decisió com aquesta – que sí que l’obliga a donar aquesta informació. Tot i això, en la seva resposta, el CGPJ ha resolt que, per tal d’aclarir els fets, es pot demanar la informació directament a l’Oficina de Premsa del Tribunal Suprem.

Per aquest motiu, avui mateix l’associació Drets ha presentat un nou escrit per tal que sigui l’Oficina de Premsa del TS la que identifiqui qui va redactar i enviar el missatge de WhatsApp del 30 de març de 2020 a les 13.10 hores als periodistes acreditats. En aquest escrit, es torna a apuntar com a possible/s autor/s del missatge amenaçador, els periodistes de l’Oficina de Premsa del TS – a la que ens ha remès el mateix CGPJ -; la Sala de Govern del TS, que en tindria competències; o el president del TS i del CGPJ, Sr. Carlos Lesmes, per decisió pròpia o a petició d’un altre magistrat, com podria ser el president de la Sala Penal, Sr. Manuel Marchena. Cal recordar que, d’acord amb la llei, el president del TS i del CGPJ és el màxim responsable de la comunicació institucional d’aquestes institucions.

Publicitat
Publicitat

Aquesta identificació és bàsica per poder exercir les accions judicials pertinents contra el/s responsable/s del missatge de text amenaçador i exigir-ne responsabilitats penals. En cas que l’Oficina de Premsa del TS es negui també a donar la informació sol·licitada, podrà ser requerida judicialment si el jutge competent entén que hi ha indicis de delicte en el missatge amenaçador de WhatsApp enviat des del TS. Aquesta petició és compatible amb les accions judicials que puguin emprendre els funcionaris de presons i/o els presos i preses polítics en defensa dels seus drets.