image_pdfimage_print

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha anunciat que a partir del 14 d’abril hi haurà mascaretes de protecció per a tothom a les farmàcies catalanes. En una entrevista radiofònica a RAC1, ha fet explícit que hi haurà 14 milions de mascaretes per a la seva distribució massiva gràcies a la targeta sanitària.

L’objectiu és fer possible el retorn a una certa normalitat sempre que la cadena de transmissió i contagi de la Covid-19 quedi alterada quan les persones es relacionen entre elles.

Una de les principals dificultats del coronavirus, segons els experts sanitaris, és la fàcil i ràpida transmissió, sigui per la proximitat entre les persones o per la persistència damunt d’algunes superfícies com les metàl·liques (no així, en el cas del paper, el cartró o la roba).

Publicitat
Publicitat

El fet que actualment no hi ha facilitats per adquirir mascaretes certificades, en els diferents nivells de protecció, ha provocat una allau d’iniciatives per confeccionar mascaretes casolanes de baixa protecció. Segons el Departament de Salut, les mascaretes casolanes de cotó espès només tenen una efectivitat, en el millor dels casos, del 55%. Malgrat això, igualment se’n recomana l’ús atès que tenen funcions induïdes de protecció com evitar posar-se els dits a la boca o al nas i també faciliten el compliment del distanciament social en els espais públics.

Amb l’anunci de mascaretes per a tothom, del president de la Generalitat, es confirma la recepció d’aquest encàrrec de material d’urgència vinculat a la crisi sanitària de la Covid-19 tot i que amb la declaració d’estat d’alarma feta per les autoritats espanyoles el 14 de març de 2020 aquesta gestió quedava condicionada. Així, l’anunci fet públicament és “que es rebrà material”.

En aquesta línia, altres entitats, com Primàries Catalunya (amb el manifest Protegim-nos), i també molts experts sanitaris, manifesten la necessitat de posar a l’abast de la població general medis d’autoprotecció que ara no estan disponibles en el mercat. Uns medis d’autoprotecció que fins i tot s’estima que haurien de ser obligatoris. Fet que només és possible legalment per mitjà d’una disposició legislativa que en aquest moment no existeix, ni el Govern de la Generalitat té competències per impulsar i desenvolupar fora de l’ambient laboral.