image_pdfimage_print

Els afectats pel COVID-19 creixen arreu del país i de tota la península Ibèrica cada cop amb més intensitat, mentre els poders de l’Estat espanyol, amb el govern d’Espanya al capdavant, volen aprofitar aquesta situació per fer pagar la factura d’aquesta greu crisi a les petites i mitjanes empreses, autònoms i els seus treballadors, així com recentralitzar competències ara a mans de les comunitats, com salut, seguretat i transports.

Comprovem amb estupor que ni el govern d’Espanya ni el Govern de la Comunitat de Madrid no han pres les mesures adients a temps, ni en l’àmbit de la salut ni en l’econòmic, que converteixen la capital espanyola i el seu entorn en la principal exportadora de focus d’infecció arreu de l’Estat. Tot i tenir la taxa de creixement d’infeccions més gran del món occidental, els seus dirigents en cap cas decreten el confinament forçós de la població, per contra, actuen de manera negligent i irrespectuosa amb la resta de territoris.

El Govern espanyol va anunciar de manera irresponsable l’estat d’alarma amb 24 hores d’anticipació, cosa que ha provocat l’èxode massiu i descontrolat de persones de Madrid infectades, cosa que ha generat l’aparició de nous focus infecciosos per tot l’Estat. De la mateixa manera, ha anunciat les mesures a aplicar en aquest estat d’alarma 48 hores abans que entrin en vigor, fet que ha acumulat un endarreriment de 72 hores des de l’anunci inicial i ha demostrat una incapacitat manifesta, prioritzant el no tancament de la capital per sobre de la seguretat personal i col·lectiva de les persones residents fora de Madrid. Per ells, confinar Espanya és confinar Madrid, per això Madrid no es tanca. Considerem que aquesta manera d’actuar és sectària i deslleial amb aquells que no viuen a Madrid, i generarà moltes morts evitables.

Publicitat
Publicitat

Denunciem que les mesures de suposada protecció econòmica proposades pel govern d’Espanya només fan que agreujar el problema de les petites i mitjanes empreses perquè no les eximeix del pagament d’imposts, Seguretat Social, o quotes fixes d’autònoms, ni tan sols de manera excepcional, en un moment de caiguda sobtada i indefinida dels ingressos ordinaris, i d’una més que probable desaparició de moltes empreses i negocis que no tindran capacitat de fer front a aquesta inactivitat sobrevinguda. En el seu lloc ha promogut moratòries de pagament i refinançament de les obligacions tributàries, cosa que contribueix al sobre endeutament addicional en un context de manca total d’ingressos. L’Estat espanyol, i el govern d’Espanya com una part seva, no tenen gens de respecte pels catalans ni pel seu teixit productiu basat en un 99,2% en petites i mitjanes empreses, a més d’autònoms, radicalment diferent dels negocis de Madrid basats en l’especulació financera i l’extracció de rendes per part dels oligopolis d’uns pocs envers els territoris realment productius dels Països Catalans.

Felicitem el Govern de la Generalitat de Catalunya que, a diferència del govern espanyol i el govern de la Comunitat de Madrid, ha reaccionat amb diligència i contundència dins les seves competències, però ha quedat greument limitada per la dependència de l’Estat espanyol. Tot i això, li exigim que sigui fidel a les necessitats de protecció del poble de Catalunya davant una greu emergència sanitària que no pot ser corregida compartint tots el mateix virus.

Constatem que no ser independents ens perjudica a tots els nivells. En aquest cas afecta la seguretat personal i col·lectiva dels catalans, pensin el que pensin, doncs per contenir la propagació del Coronavirus entre la població catalana no podem tancar ports, aeroports, trens, carreteres principals ni fronteres sense el permís del govern d’Espanya.

Demanem a la gent que segueixi les instruccions de confinament establertes per les autoritats competents, i molt específicament les indicades a través d’Emergències de Catalunya, i que sigui solidària i es quedi a casa per protegir-se de possibles contagis i per protegir els altres. Estar a casa algunes setmanes és una oportunitat per enfortir la família i les relacions personals.

Finalment, exigim al Govern de la Generalitat que actuï amb més contundència respecte de les mesures de protecció a aplicar a la població catalana, que tingui sentit d’estat català i faci allò que estigui dins les seves competències per defensar de facto la població catalana, ja que el govern d’Espanya només defensarà els aparells de l’Estat i els interessos a Madrid, tant personals com econòmics. També li demanem que no accepti una retallada de competències amb l’excusa de l’aplicació de l’estat d’alarma com a subterfugi per eliminar les ja magres competències autonòmiques. S’ha d’evitar la recentralització i forçar el tancament de Madrid, no a l’inrevés.

1 COMENTARI

  1. Qui va triar aquest nom per a aquesta associació d’empresaris, sincerament, és va lluir de valent. Quin nom més horrible.

Comments are closed.