Portada del llibre
Portada del llibre "Florenci Bosch i Tubau. Memòria d'un oblit."
image_pdfimage_print

Un llibre fruit de la investigació de l’historiador José Luís Muñoz Díaz i que ha permès recuperar de l’oblit a Florenci Bosch i Tubau (Sant Andreu de Palomar, 1899 – Montevideo, 1954), un poeta, dramaturg, actor, director de teatre i pintor paisatgista de l’escola d’Olot.

Florenci, nascut a Sant Andreu i veí de Gràcia, després de publicar poesia, guanyar un premi als Jocs Florals i estrenar i publicar obres de teatre, va deixar d’escriure quan la dictadura de Primo de Rivera prohibeix fer-ho en català i clausura l’Ateneu del qual formava part.

En plena Guerra Civil comença a pintar de manera autodidacta. Durant els anys quaranta i inicis dels cinquanta es dóna a conèixer a les Exposicions Nacionals de Belles Arts i infinitat d’exposicions individuals a les principals galeries d’art de Barcelona i Girona.

Publicitat

El 1952, quan la seva pintura comença a ser reconeguda, Florenci i Maria i la seva filla Núria emigren a Uruguai. A Montevideo comencen de nou. L’obra de Florenci és admirada i penja del Museu de Bellas Artes Juan Manuel Blanes. A Catalunya, però, comença l’oblit. Aquest llibre és la memòria d’aquest oblit.

L’autor, José Luís Muñoz Díaz (Barcelona, 1972) és un historiador (UB) i divulgador que viu a Sant Andreu de Palomar, a pocs metres d’on va néixer un oblidat Florenci Bosch i Tubau. És col·laborador habitual de diferents mitjans de comunicació i és un expert en la difusió del patrimoni, activitat a la qual es dedica des de fa vint-i-cinc anys com a historiador.

L’autor, en trobar-se per casualitat amb un quadre del pintor en una subhasta, decideix investigar qui hi ha darrere del quadre. La seva investigació el porta a aconseguir treure a la llum documentació inèdita, contactar amb Núria Álvarez i Bosch, neta de Florenci, a Montevideo i sobretot a recuperar la memòria d’un oblit.

Aquest llibre permet donar a conèixer un personatge singular totalment oblidat al nostre país i que representa tota una generació, a la qual dues dictadures, una guerra, l’exili o l’emigració van condemnar a l’oblit.

El llibre ja a la venda tindrà també edició en castellà per a Uruguai.