Aquesta setmana s’ha iniciat el trasllat dels 2.400 treballadors de l’Administració de la Generalitat de Catalunya al Districte Administratiu, el nou edifici situat al barri de la Marina de Port. Cada setmana s’hi aniran traslladant diferents unitats i organismes dels departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; Justícia, Polítiques Digitals i Administració Pública; i algunes d’Empresa i Coneixement, actualment distribuïdes en 14 ubicacions diferents de Barcelona. El trasllat es completarà a finals del mes de juny de 2020. D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya es concentra en un únic espai de més de 46.000 m2 i reorganitza la seva dispersió per diferents espais de Barcelona amb criteris de sostenibilitat i modernització de l’entorn laboral i benestar dels treballadors.

Per al vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, “el Districte Administratiu és el símbol de la Generalitat que volem en el futur: eficient, rigorosa i al servei dels nostres conciutadans”. Aragonès ha fet aquestes declaracions, després d’una visita a les noves instal·lacions del Districte Administratiu.

Segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, aquesta administració de futur també ha der ser “moderna”, i “capaç de fer aflorar tot el talent i potencial dels seus treballadors” al mateix temps que “procura pel seu benestar”; “predicar amb l’exemple”  amb temes com la lluita contra l’emergència climàtica; i “contribuir a la cohesió social i la dinamització del territori del seu entorn més immediat”. “Aquesta administració pública s’ha d’imposar el repte de millorar cada dia i treballar des dels valor de l’eficàcia, l’eficiència i la gestió rigorosa dels recursos públics. Aquesta millora continua és la millor manera de servir la ciutadania”, ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

Sinergies i estalvi econòmic

El trasllat i la posada en marxa de l’edifici està liderat i coordinat pel departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. El 2016 el vicepresident Oriol Junqueras va anunciar l’inici de les obres, dos anys després va finalitzar la construcció de l’edifici i es va iniciar l’adequació interior.

Aquesta concentració dels serveis de l’administració és pionera i única a Catalunya i Europa per la seva magnitud, incidència pel nombre d’unitats i organismes implicats i per la introducció de criteris de sostenibilitat en l’edificació i despesa energètica del nou complex. A més, es completa amb el desplegament de noves i més modernes formes de treball, que incorporen el benestar dels treballadors, i mesures de flexibilitat a través de conceptes de proptech.

El trasllat al nou edifici suposarà un estalvi de 70 milions d’euros en valor actual net (VAN) durant els 20 anys del contracte d’arrendament, descomptant els costos d’implantació i equipament.  Aquests 70  milions provenen principalment de la inferior renda del Districte, dels menors costos indirectes associats a l’immoble (eficiència en serveis i subministraments fruit de la concentració de dependències) així com dels ingressos derivats del lloguer d’immobles de propietat que es desocupen.

Mesures de flexibilitat laboral

Les sinergies s’estenen amb la utilització de la nova ubicació per integrar noves i més modernes formes de treball. El Districte Administratiu permetrà la modernització de l’Administració i introduir un nou model propi organitzatiu i funcional: treball de forma col·laborativa, mobilitat al mateix edifici i interdisciplinarietat entre unitats.

També es posarà en marxa una prova pilot de flexibilitat laboral interna i noves polítiques de gestió del temps que es podria estendre a altres estructures i departaments de la Generalitat de Catalunya. Destaca el teletreball, al qual es podran acollir tots els treballadors del nou centre. Amb aquestes mesures es potenciarà l’ús d’eines de col·laboració i intercanvi, es contribuirà a la mobilitat sostenible amb la reducció del nombre de desplaçaments i suposarà una manera d’incentivació del talent. Aquest nou sistema és un pas endavant en l’impuls del nou perfil dels treballadors públics, premiant l’excel·lència i el treball per objectius per davant de la presència en el lloc de treball. També es posa en marxa un nou model TIC on tots els treballadors disposaran d’un ordinador portàtil per a poder-se moure lliurement per l’edifici i afavorir la col·laboració entre departaments, així com una política de paper zero.

Dinamització d’un barri

L’arribada de 2.400 treballadors al barri de la Marina de Port, al districte de Sants-Montjuïc, dinamitzarà l’entorn i contribuirà al desenvolupament d’aquest barri ja en plena transformació, integrant-se totalment en el seu entorn. El nou espai, amb capacitat per 2.600 persones, es convertirà en un focus de dinamització del barri, creant noves àrees de centralitat amb l’impacte positiuque es genera sobre el comerç, la restauració i altres serveis de la zona.

L’aposta per donar un nou impuls al barri ha començat els darrers anys amb la implantació també d’altres oficines, tant del sector privat (Agbar i Laboratoris Esteve) com d’institucions públiques (Registres de la Propietat de Barcelona o Col·legi de Registradors) i altres de la Generalitat de Catalunya com és el cas de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

A prop del barri, també hi estan ubicats el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), la Ciutat de la Justícia i altres entitats de la Generalitat de Catalunya, com el CESICAT.

Edifici funcional i sostenible  

Modern i totalment funcional, el nou edifici és pioner en sostenibilitat i màxima eficiència energètica. El nou campus és un dels més grans d’Europa en oficines destinades a l’Administració Pública, i té la màxima certificació energètica LEED Platinum, i el primer a Espanya amb la certificació WELL que mesura de manera molt exhaustiva el benestar i confort dels ocupants.

La construcció, a càrrec de Batlle i Roig Arquitectura, té 46.000 m2 repartits en dos edificis comunicats per una planta baixa on s’hi ubicarà una nova Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) al servei de tots els ciutadans i disposarà d’un catàleg de serveis de la Generalitat en xarxa, únic i actualitzat que permetrà donar una resposta immediata al ciutadà i aquest rebre tots els serveis i fer les tramitacions que necessiti al moment. En aquesta mateixa planta també hi haurà serveis i espais comuns pels treballadors.

Entre els dos edificis emergeix un jardí central de gairebé 3.000 m2, una amplitud equivalent al Passeig de Gràcia, d’accés exclusiu per als treballadors.

L’edifici s’ha construït per estar al servei de les persones, fomentant la creativitat i la col·laboració dins d’una visió global afavoridora del benestar en el treball. En aquest sentit, hi ha finestres que permeten la ventilació natural, l’energia elèctrica és generada per plaques fotovoltaiques i s’han evitat tots els elements que tenen compostos orgànics volàtils que contaminen l’aire interior de l’edifici.

Els diferents espais del complex s’han concebut a partir de l’adopció d’uns nous principis i d’una nova estratègia d’ocupació del lloc de treball per tal d’afavorir la col·laboració, la interdisciplinarietat i dotar d’una pluralitat de tipologies d’espais on realitzar les diferents tasques.