Escepticisme?

image_pdfimage_print

Diu el diccionari que escèptic és aquell qui professa o que és donat a l’escepticisme. I l’escepticisme, si bé filosòficament parlant és la doctrina que considera la raó humana incapaç de conèixer la veritat, més col·loquialment l’entenem com la mera disposició a dubtar.

El vot per part d’ERC, favorable a la investidura de Pedro Sánchez, duu aparellat la creació d’una mesa de negociació entre el govern d’allà i el d’aquí. Una mesa elogiada pels seus promotors (d’aquí i d’allà), criticada pels seus detractors (majoritàriament d’allà) i acceptada amb escepticisme per gairebé la resta de forces independentistes (d’aquí). I dic “gairebé” perquè l’opinió d’aquell independentisme titllat habitualment d’exprés i hiperventilat, que ara han passat a anomenar “el quart espai”, veu la mesa en qüestió com una farsa, com una pèrdua de temps i com un groller intent a perpetuar el país en l’autonomisme.

Davant de qualsevol esdeveniment, puc entendre l’elogi per part de qui el promou, la crítica per qui n’és contrari i, no cal dir-ho, també l’escepticisme en cas de dubte. Ara bé, quin és el dubte davant la controvertida mesa? Quin escepticisme pot generar quelcom que tothom sap on acabarà? O és que algú encara té dubtes de fins on arriba la voluntat de negociar —si és que hi és— per part de l’actual govern d’Espanya?

Publicitat

Intentaré respondre amb El Punt Avui del 16 de febrer a la mà. Entrevista d’en Xevi Xirgo a Quim Torra. El president es pregunta a si mateix “davant de quin senyor Pedro Sánchez estem” i conclou: “Jo me n’he trobat amb diversos: el que no m’agafava el telèfon i el que ara em truca; el que va votar el 155 i el que diu que això és un conflicte polític”. Unes pàgines més endavant trobo una notícia referent a la celebració del comitè federal del PSOE. Allí, el senyor Pedro Sánchez, envoltat dels seus, els va deixar anar: “No es prioritzarà una comunitat i s’oblidarà la resta, no es mirarà el separatisme en detriment de la resta de territoris”. Us sona allò del ‘café para todos’?

De veritat encara sou escèptics pel que fa a la mesa de negociació?