image_pdfimage_print

La llei d’acompanyament dels pressupostos catalans preveu noves figures impositives (fiscalitat verda) i obre la porta d’altres recàrrecs o taxes que s’aniran implementant gradualment (taxa turística, increment dels canons en les factures de serveis, revisió dels imports del serveis públic de pagament,…).   Així la idea d’uns pressupostos expansius agafa força gràcies a noves mesures recaptatòries que se sumen a les existents (en especial patrimoni i successions).

Aquesta situació tenia l’ajuda, segons els experts de la planificació pressupostària, en l’augment de l’eficàcia i l’eficiència en la prestació dels serveis públics, gràcies a les noves estructures de la contractació pública que s’havien d’articular amb la coneguda “llei aragonès” (instruments d’externalització de la presència pública en el tercer sector, principalment). I com és sabut aquesta proposta legislativa, el passat 3 de febrer de 2020 va decaure en la seva tramitació parlamentària.

El sectors productius catalans, per tant, veuen amb preocupació aquesta deriva impositiva, ja que no va acompanyada d’una millora de les condicions ambientals per ésser més competitius, i com sempre la competitivitat s’haurà de guanyar per la via de reduir més els costos empresarials.

Publicitat
Publicitat

Des de Foment del Treball, la principal patronal catalana, s’han presentat al·legacions als pressupostos autonòmics catalans ja que preveuen augmentar la despesa pública en prop de 3.000 milions d’euros sense que s’escometin mesures de gestió adients, segons el seu parer.

En particular, recalquen que la nova fiscalitat perjudicarà els sectors estratègics de Catalunya. El cànon de l’aigua, l’impost sobre les begudes ensucrades, la modificació de la llei de turisme de Catalunya i l’increment de tributació d’establiments turístics impactaran molt negativament a l’activitat. Demanen la supressió de l’impost de Patrimoni i reduir l’IRPF que afecta el consum i l’estalvi. La indústria, el turisme i el sector de l’ alimentació són els més penalitzats, segons les seves prospectives, per les noves mesures fiscals que incorpora la llei d’acompanyament del Projecte de Pressupostos de la Generalitat.

La nova fiscalitat reduirà la capacitat adquisitiva dels ciutadans, i de retruc una disminució del consum tot perjudicant la marxa de l’economia, posant en perill llocs de treball.

Tanmateix, com ignora deliberadament el president de Foment del Treball, Sr. Sánchez Llibre, amb una lleugera correcció del dèficit fiscal que pateix Catalunya (retorn dels impostos que es paguen a Espanya), no sols no seria necessària aquesta anunciada pressió fiscal sinó que també seria possible, com reclama, una activitat pública de foment i reconversió de sectors tan sensibles com el de l’automoció (afectat per l’evolució tecnològica del vehicle elèctric) o, més directament, de les comunicacions, a resultes de l’ajornament del MWC.

Vet aquí com des de la patronal AnemXFeina, antagonista de les visions esclaves del Foment del Treball, la persistència sense raons del sistema autonomista a Catalunya, fa les coses més difícils pel ja fatigat i castigat teixit productiu nacional.