image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat ahir que l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI, que ha aprovat el Govern, posa les bases perquè “de la mateixa manera que hem arribat a esdevenir un hub de coneixement d’Europa, també ens podem consolidar com un hub digital a nivell europeu i mundial”.

El cap de l’Executiu, ha encapçalat la presentació d’aquest pla estratègic del Govern, acompanyat dels consellers d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Amb aquesta estratègia, impulsada per aquests dos departaments, Catalunya se situa al nivell de països avançats digitalment com Canadà, els Estats Units, Israel, el Regne Unit, França o Finlàndia.

L’Estratègia prioritzarà sectors com la salut, l’educació, la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia productiva, l’agroalimentació i els serveis públics, i es desplegarà amb un pla d’actuació al voltant de sis eixos: ecosistema; recerca i innovació; talent, infraestructura i dades; adopció de la IA i ètica i societat.

Publicitat
Publicitat

Catalonia.AI es posa en marxa amb una dotació específica de 10 milions d’euros de pressupost a tres anys per part del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que es destinaran, entre d’altres, a la creació del clúster Catalonia.AI Alliance, de la Xarxa de Recerca i Innovació en IA i de l’Observatori Ètic de la Intel·ligència Artificial.

Durant l’acte s’ha signat l’acord d’intencions per al desenvolupament del CIDAI (Center for Innovation in Data tech and Artificial Intelligence), una iniciativa destacada de l’estratègia Catalonia.AI. Es tracta d’una aliança publicoprivada impulsada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, BSC-CNS, CVC, Eurecat, Everis, i2Cat, Microsoft i SDG Group. El CIDAI té com a finalitat que les empreses i el conjunt de la societat puguin aprofitar el benefici de les tecnologies d’Intel·ligència Artificial. El CIDAI comptarà amb un pressupost de 3 milions d’euros, dels quals 1,2 els aportarà la Generalitat.

En una línia similar, El Consell Executiu ha donat llum verda a la subscripció d’un acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l’Aliança Smart Àfrica per promoure la cooperació en els camps de desenvolupament intel·ligent, economia digital, drets humans i digitals i temes de gènere a partir d’un ús millorat de noves solucions tecnològiques.

En concret, l’acord incideix especialment en activitats centrades a donar suport al desenvolupament d’ONG catalanes i africanes que puguin treballar en aquest àmbit amb les capacitats i recursos combinats de l’estratègia del Govern SmartCatalònia i Smart Africa, a través de l’assistència organitzativa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).