image_pdfimage_print

Marcel Mauri de los Ríos, vicepresident d’Òmnium Cultural, s’ha mostrat contundent davant la decisió del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president Torra: “El president de la Generalitat l’escullen els parlamentaris. El fet de ser diputat és una elecció de la ciutadania. No pot ser que un òrgan administratiu com és la junta electoral, o una justícia espanyola que ja hem vist que és parcial i venjativa, puguin actuar d’aquesta manera. És el Parlament de Catalunya l’únic que pot decidir sobre la condició de diputat del president Torra o de qualsevol altre diputat”. El vicepresident d’Òmnium ha refermat el suport de l’entitat a les institucions del país: “Nosaltres estarem sempre al costat de les nostres institucions, al costat del president Torra i del Parlament de Catalunya, i seguirem defensant la condició de diputat del president”, ha assegurat, a la vegada que ha reiterat la petició d’unitat i fermesa a les forces sobiranistes per “combatre de forma transversal i unitària aquesta repressió de la justícia espanyola. Aquest nou atac a le sinstitucions del nostre país”.

Mauri de los Ríos ho ha dit durant la visita a l’exposició Drets contra la Repressió on ha qualificat d’inadmissible la repressió que encara ara exerceix l’estat i ha criticat el govern espanyol per la seva passivitat: “Malhauradament veiem com el govern espanyol segueix sense actuar i mirant cap a una altra banda mentre a Catalunya la repressió segueix amb intensitat”. L’exposició Drets contra la Repressió es pot visitar des d’avui i fins al 9 de febrer a la plaça Universitat de Barcelona. La mostra relata, en format línia del temps, diferents episodis de repressió i de mobilitzacions de resposta, des del setembre de 2017 fins a l’actualitat. Comença amb l’aprovació de la llei del referèndum, punt d’inflexió a partir d’on comença l’actual onada repressiva; i s’allarga fins a les protestes post-sentència. Gràficament va acompanyada de fotografies que il·lustren diversos d’aquests episodis.

Missatge de Jordi Cuixart

L’exposició s’obre amb un text de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, titulat Quan resistir també vol dir vèncer. “Les conviccions democràtiques i la força col·lectiva ens han ensenyat a convertir la repressió en el millor altaveu de denúncia i de defensa dels drets humans, en un aprenentatge constant”, explica Cuixart en el text on també adverteix: “Si la brutalitat policial no va impedir que la societat organitzada omplís les urnes l’1 d’octubre del 2017, una repressió continuada tampoc impedirà que la ciutadania catalana assoleixi les seves legítimes aspiracions”.

Publicitat
Publicitat

El president d’Òmnium Cultural clou el text, escrit des de la presó, amb la reflexió: “Som el que lluitem. I si hem arribat fins aquí, és també per tot el que hem compartit des de l’antifranquisme fins als moviments antiglobalització, passant per l’ecologisme i el feminisme. Lluitar per l’autodeterminació a l’Estat espanyol és defensar les llibertats a qualsevol racó del planeta, més encara davant la deriva autoritària que recorre el món. La millor victòria és haver après que ni la presó ni cap amenaça ens podran posar cap límit per ambicionar un futur d’esperança”.

Taula rodona de l’acte Drets contra la Repressió

D’altra banda, Marcel Mauri de los Ríos, participa aquest dilluns a la taula rodona de l’acte Drets contra la Repressió, conjuntament amb membres de la PAH Barcelona, el Sindicat de Llogateres, Ecologistas en Acción, Proactiva Open Arms i Irídia-Centre de Defensa dels Drets Humans. L’acte, que versarà sobre la defensa del dret a la protesta, se celebrarà a les 19 h al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona.