image_pdfimage_print

El passat mes de setembre la Generalitat va anunciar el projecte ‘IdentiCAT’, una identitat digital autosobirana per apoderar la ciutadania en l’àmbit digital. Les primeres reaccions foren de sorpresa i, fins i tot, d’una certa incredulitat per part d’entorns catalans. Des d’alguns sectors també es volia minimitzar la referència al conegut model estonià.

Tanmateix, el que no és tan conegut és que, poc després, el projecte estonià (e-Estonia) seria seleccionat com el 42è projecte a nivell mundial més influent dels darrers 50 anys. El prestigiós Institut de Gestió de Projectes (www.PMI.org) dels Estats Units per celebrar el seu 50è aniversari ha identificat els projectes més influents dels darrers 50 anys. Hi apareixen projectes com el viatge de l’Apollo 11, la creació de l’Euro, el TGV, Google Search, el Bitcoin, els llibres de Harry Potter i el número 1: el Worl Wide Web. Doncs el 42è projecte considerat més influent a tot el món ha estat la creació del primer país digital al món: e-Estonia.

Segons explica Linnar Viik, cofundador de la Estonian e-Governance Academy, quan Estònia va aconseguir la independència el 1991 tenien una veritable fam per viure millor. Eren conscients que un país petit com el seu s’havia de fer atractiu per als inversors i per a l’economia internacional. El seu projecte es va basar en innovacions que es poguessin completar en mesos, no en anys, i amb pressupostos de centenars de milers d’euros, no de milions.

Publicitat
Publicitat

En aquests moments el 99% dels serveis públics es poden fer online. L’evolució ha estat extraordinària. Per exemple, quan el govern estonià va engegar la votació electrònica el 2005, només van votar online el 2% de la població. En canvi, el 2019 van votar online ja el 44% dels estonians.

Una de les joies de la corona del portafolis digital estonià, el projecte de residència digital, llançat el 2014, permet esdevenir residents a Estònia a persones que no hi visquin físicament.

El projecte de la Identitat Digital Sobirana ha estat tractat a l’Unilateral en un reportatge a càrrec de Ferran Reyes i en l’àmbit europeu s’estan fent passos per dissenyar el futur protocol d’aquesta identitat.

El projecte del Govern català pretén engegar la identitat digital catalana aquest 2020. El Govern espanyol, sembla que sí que li ha donat importància i, com en moltes altres ocasions, intenta posar bastons a les rodes al projecte, a la innovació i a la llibertat. El famós decret anomenat “155 digital” intenta impedir el desenvolupament del “IdentiCAT”.

Ens trobem, doncs, en una batalla digital i molt més important del que podia semblar en un primer moment.

Per més informació sobre Project Managers: https://projectmanagernews.com/tools/online-construction-project-management-software/