Aitor Esteban
Aitor Esteban
image_pdfimage_print

El PNB veu complicada la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i a Euskadi. Així s’ha expressat el portaveu al Congrés dels Diputats del Partit Nacionalista Basc, Aitor Esteban, en una entrevista aquest dijous al diari El País.

El diputat per Biscaia manifesta que si bé una consulta haurà de ser la solució final per al conflicte polític a Catalunya, “la societat espanyola encara no està preparada per assumir-ho”. En part, afirma, per culpa de la insuficient pedagogia democràtica que es fa des dels partits polítics.

Esteban confirma la predisposició dels nacionalistes bascos a aprovar els pressupostos per contribuir a la governabilitat espanyola del nou executiu de Sánchez, i espera que la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol “serveixi per fer política”.

Publicitat
Publicitat

El dirigent basc preveu també desplegar les reformes necessàries per al reconeixement de les identitats territorials per part de l’Estat, tal com van signar el PNB i el PSOE en l’acord d’investidura. El reconeixement nacional, la bilateralitat de les relacions i la desjudicialització del procés, apartant el Tribunal Constitucional, ja que “no se’l pot considerar un àrbitre neutral”, són les primeres mesures que proposa Esteban.

Mentrestant els partits i les principals associacions polítiques del Principat segueixen negociant qui ha de seure a la pretaula de negociació, que decidirà els punts de partida i les demandes concretes que es faran arribar al Palacio de la Moncloa.