image_pdfimage_print

Després de la resolució de la Junta Electoral Central espanyola, en la qual retirava l’escó de diputat al President Torra feta pública ahir a la tarda, el president del Parlament, Roger Torrent va convocar un ple del Parlament de Catalunya per donar resposta al que els partits independentistes han titllat de cop d’estat.

Junts per Catalunya, ERC i la CUP han negociat una proposta de resolució conjunta en la qual ratifiquen el president Torra en el seu escó de diputat i en el càrrec de president. També rebutgen la resolució de la JEC i la qualifiquen de cop d’estat. Reconeixen com a únic marc jurídic aplicable la Llei de Presidència —que només contempla la pèrdua de l’escó per sentència ferma— i el Reglament del Parlament de Catalunya. Donen suport a Puigdemont, Junqueras i Comín per tal que puguin exercir plenament i en llibertat el càrrec d’eurodiputats. A més, denuncien l’existència d’una causa general contra l’independentisme i exigeixen la fi de la repressió, el reconeixement del dret a l’autodeterminació i l’amnistia dels presos polítics.

L’aprovació de la proposta de resolució està garantida, ja que els proposants tenen majoria absoluta al Parlament. Les resolucions adoptades per la cambra, però, en manifesten una opinió o una voluntat, de manera que no tindrà efectes legals. Experts jurídics han exposat que el president Torra mantindria el càrrec de diputat almenys fins que el Tribunal Suprem espanyol es pronunciï vers la intenció del president de presentar mesures cautelaríssimes davant del màxim òrgan judicial espanyol. En cas que rebutgés les mesures cautelaríssimes l’acta de diputat de Torra i el càrrec de president quedarien en dubte. Si per contra s’acceptessin les mesures, Torra quedaria a l’espera de la resolució ferma del mateix Tribunal amb relació a la sentència del TSJC que l’inhabilita.

Publicitat
Publicitat

Seguidament podeu llegir la proposta de resolució: