image_pdfimage_print

Òmnium Cultural ha celebrat aquest divendres la 69a Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les Lletres Catalanes, i ha reivindicat el model d’escola catalana com a eina de “cohesió social”. Així ho ha manifestat el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, que ha representat Òmnium en nom del seu president, Jordi Cuixart, empresonat fa 788 nits per defensar drets fonamentals i condemnat per aquest motiu a nou anys de presó. Durant l’acte realitzat al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, Mauri ha destacat la importància de celebrar la gala precisament en una ciutat “valenta” i “bressol” d’un model d’èxit que ha enriquit les lluites compartides: “No s’entén, ni volem entendre el nostre país sense tot allò que aporten ciutats com Santa Coloma de Gramenet. Gresol d’il·lusions arribades d’arreu, ciutat d’esperances compartides i de lluites que mai s’abandonen”. Un municipi, ha afegit Cuixart en la mateixa línia a través d’una carta llegida durant l’acte, que també és “avantguarda de l’obrerisme i el moviment veïnal, i emblema de la lluita feminista, pels drets civils i del model d’escola catalana com un dels principals elements de cohesió social“. I és que, segons Cuixart, “els infants que creixen junts a l’escola es mantenen junts al carrer per sempre més”. I relacionat, el vicepresident Marcel Mauri ha celebrat que la Nit de Santa Llúcia sigui també un “homenatge a totes aquelles mares i pares colomencs que, sense renunciar als seus orígens, van contribuir com ningú a enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva d’un país que té la immigració com a fet estructural que ens explica com a col·lectivitat”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una “crida a renovar la lluita compartida per la llengua” . En concret, ha demanat “recuperar l’ambició per la llengua” perquè ens cohesiona i posa la cultura i el talent al centre de tot”.

En paraules del president, Catalunya necessita “una llengua de tots i per a tothom” i ha demanat recuperar l’esperit de la lluita antifranquista per preservar el català perquè “ara ens toca a tots fer-ho”Aprofitant la seva presència a Santa Coloma de Gramenet, primera localitat catalana on es va aplicar la immersió lingüística l’any 1982, el cap de l’Executiu ha recordat que el català “és la principal riquesa que Catalunya pot portar a la diversitat mundial”.

Publicitat
Publicitat

Citant una frase de Vicent Andrés Estellés, també compartida per Cuixart, Mauri ha recordat: “No ens pariren per pidolar drets, sinó per exercir-los”. I ha demanat un gest de compromís amb les llibertats: “Conquerim cada dia el dret a exercir l’autodeterminació i a defensar la llibertat dels presos polítics”.

La Nit de Santa Llúcia, també coneguda com la Festa de les Lletres Catalanes, és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes. L’acte ha comptat també amb les intervencions de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i del president del Parlament, Roger Torrent.


Les obres premiades que s’han anunciat durant la gala de les 69a Nit de Santa Llúcia han estat les següents:

Les amistats traïdes de David Nel·lo, 60è Premi Sant Jordi de Novel·la

El prolífic escriptor barceloní David Nel·lo s’endú aquest 2019 el Premi Sant Jordi de Novel·la amb Les amistats traïdes. Convocat per Òmnium Cultural, per segon any l’entitat és coeditora del guardó, juntament amb la Fundació Enciclopèdia Catalana. “Valoro i admiro Òmnium Cultural per la tasca de preservar i promoure la literatura. Estic immensament feliç de rebre aquest premi, alhora que m’entristeix que Cuixart no pugui ser amb nosaltres per celebrar aquesta vetllada”, ha afirmat. Segons Nel·lo, “un futur sense literatura seria un futur desolat”, i per això la seva ambició és que les obres que escriu siguin “com un mirall” on tothom s’hi pugui veure reflectit. El guanyador rebrà directament 60.000 euros i, a banda, els diners generats en concepte de drets d’autor. D’aquesta manera el Premi Sant Jordi esdevé el guardó més ben dotat de la literatura catalana.

Carlota Gurt s’endú el Mercè Rodoreda i Lluís Calvo, el Carles Riba de Poesia

El 22è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions és per a Cavalcarem tota la nit, de Carlota Gurt, un recull farcit de personatges quotidians però alhora complexos, i amb bones dosis d’humor i crítica. “El nexe que uneix els protagonistes és que tots tenen uns murs de contenció que a vegades tremolen una mica i a vegades es trenquen”, ha afirmat Gurt, que ha afegit: “Cavalcarem tota la nit és no defallir i perseguir la lluna. És combatre les pors que tenim a dins i les que venen de fora”. El Premi Carles Riba de Poesia ha estat per Lluís Calvo per L’espai profund: “Buscava el poema concís amb imatges molt potents que han de deixar una mica sense respiració”. En comparació amb altres obres publicades, l’autor ha descrit un “altre so”: “Seria com deixar l’electrificació i fer un acústic”.

Lluís Prats i Toni Mata, guardonats amb el Folch i Torres i el Joaquim Ruyra

El guanyador del 57è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies que convoca La Galera i la Fundació Enciclopèdia Catalana i que està dotat amb 6.000 euros se l’endú Lluís Prats, per Estimat monstre. Una obra que relata la història d’un nen poruc que coneix un monstre. Aquest, però, no és més que un jove desproporcionadament gegantí que li farà descobrir que res és impossible. Segons Prats es tracta “d’una novel·la d’aprenentatge” que lliga amb conceptes com la solitud i l’assetjament escolar i com això se supera amb l’amistat i la força. El 46è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil, per altra banda, també amb una dotació de 6.000 euros, és per a Nascuts per ser Breus, de Toni Mata, una distopia que dibuixa una societat cruel però recognoscible, on els personatges s’han d’enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova. “He dibuixat un món més cruel que el que tenim”, ha reconegut l’autor, que ha posat l’accent en la sobrepoblació i una societat polaritzada de rics i pobres: “És un llibre contra els que ens limiten les expectatives i les possibilitats, i els que ens diuen com hem de viure. Però no serem llaurats”.

Durant l’acte, també s’ha fet lliurament dels premis de Comunicació Muriel Casals a Betevé i Internacional J. B. Cendrós a Paul B. Preciado.