Imatge de l'assamblea Under2 Coalition
image_pdfimage_print

El conseller Damià Calvet va defensar ahir, en el marc dels actes de la COP25, la necessitat de corresponsabilitat entre la ciutadania i les administracions davant l’emergència climàtica. Calvet va explicar el procés de participació ciutadana que el Govern ha engegat recentment a través de reunions amb diversos sectors socials, econòmics, acadèmics i polítics per a què cadascun d’ells proposi i assumeixi compromisos des del seu àmbit en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Un procés de participació que culminarà el pròxim 17 de gener amb la primera Cimera catalana d’acció climàtica.

El conseller així ho ha exposat durant l’Assemblea anual d’Under2 Coalition, la coalició internacional de governs subnacionals de la qual Catalunya n’és promotora i membre.  La intenció del Govern, ha prosseguit, és “presentar un full de ruta conjunt a curt i mitjà termini que permeti complir les polítiques climàtiques” i que es presentarà a la cimera catalana.

Foto de família Under2 Coalition

Més enllà d’aquest procés d’implicació de la societat, el conseller ha explicat  les polítiques que l’administració catalana ha estat desenvolupant des que el 2017 es va aprovar la Llei del canvi climàtic com la creació de l’impost sobre CO2 per a vehicles a motor o el fons climàtic. També ha explicat el decret aprovat recentment per eliminar les barreres legislatives i administratives en la implantació de les energies eòlica i fotovoltaica. Projectes que tots ells seran una realitat l’any 2020.

Publicitat
Publicitat

Bilateral amb la ministra de medi ambient d’Escòcia

D’altra banda, el conseller Calvet i la secretaria de Medi Ambient, Marta Subirà, s’han reunit amb la ministra de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Reforma del Territori del Govern d’Escòcia, Roseanna Cunningham, amb qui han intercanviat experiències sobre el procés de participació ciutadana que el Govern escocès també està duent a terme a través d’una assemblea de ciutadans pel canvi climàtic.

La delegació catalana s’ha trobat també amb Claire O’Neill, presidenta de la COP26, amb qui ha parlat de les dificultats per elaborar pressupostos de carboni, un instrument del qual els britànics en són els màxims impulsors.