image_pdfimage_print

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, hauria de ser reconegut com a eurodiputat. En les conclusions que ha enviat al Tribunal de Luxemburg, l’advocat general, el polonès Maciej Szpunar, argumenta que els eurodiputats i eurodiputades han de gaudir d’immunitat parlamentària des del moment en què són elegits a les urnes -en el cas de Junqueras el 26 de maig mentre estava en presó preventiva-, sense dependre de posteriors formalitats. D’aquesta manera, doncs, l’advocat general descarta que jurar la Constitució sigui un tràmit necessari per accedir a la condició d’electe i, per tant, a la immunitat.

El pronunciament de l’advocat general s’emmarca en la qüestió prejudicial que el president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va interposar davant el TJUE per preguntar al tribunal europeu sobre l’abast de la immunitat d’Oriol Junqueras. Concretament, Szpuar s’havia de pronunciar sobre si el president d’Esquerra Republicana, trobant-se en presó preventiva des del 2 de novembre de 2017, i sense haver complert amb el procediment formal de jurar la Constitució, podia adquirir aquesta condició.

Malgrat les conclusions emeses per Szpuar no són definitives, una gran majoria de resolucions del Tribunal de Luxemburg van en la mateixa direcció que el pronunciament del seu advocat general.

Publicitat
Publicitat