image_pdfimage_print

El reproduïm complet:

COMUNICAT TSUNAMI DEMOCRÀTIC
#SpainSitandTalk
L’acció que Tsunami Democràtic va posar en marxa dilluns ha aconseguit aïllar l’estat espanyol d’Europa en la seva frontera nord. Del dia 11 al dia 13, les dues principals vies catalanes entre Espanya i França -l’AP-7 i la NII- han estat bloquejades. S’hi ha sumat una marxa lenta que ha acabat saturant el pas fronterer més important entre els dos estats a Euskal Herria durant 6 hores. Resultat: L’estat espanyol aïllat d’Europa per la força de la gent.

Aquesta acció ha servit per fer visible que la demanda democràtica de la ciutadania de Catalunya no és un problema intern de l’Estat espanyol, sinó que afecta l’espai europeu. Per primer cop, ha calgut que la policia francesa intervingués en el que el govern espanyol voldria reduir a una qüestió interna d’ordre públic. S’ha interpel·lat la població europea i se n’han fet ressò els mitjans de comunicació de referència a Europa. El bloqueig ha tingut un efecte global: mitjans d’abast internacional, a Amèrica i Àsia, hi han donat cobertura. Ha estat, a més, una acció en territori català sota dues administracions (l’espanyola i la francesa), al Principat i a la Catalunya nord, involucrant una ciutadania amb passaport diferent que comparteix la mateixa llengua, cultura i país.

Publicitat
Publicitat

S’ha pogut mostrar la potència mobilitzadora amb creativitat i efectivitat no-violenta de la ciutadania autoorganitzada. Aprofitant l’efecte sorpresa, l’acció ha desbordat els controls i les previsions de les policies espanyola i francesa, incapaces d’incidir en el desenvolupament de l’acció fins passades 24 hores. Cal destacar la determinació i resistència, fins i tot física, de la moltíssima gent que hi ha participat. S’ha dut a terme una acció d’una enorme complexitat logística i operativa, en unes condicions climatològiques adverses, i els manifestants han estat capaços de sostenir-la en el temps.
S’ha mantingut rigorosament, tot i la violència policial francesa i espanyola, la disciplina no-violenta de l’acció. Així, ha revelat la inoperància i la manca d’efectivitat de la repressió policial: l’acció s’ha anat modulant, alternant els seus objectius tàctics, esquivant les previsions policials i evitant la confrontació per garantir la continuïtat de la protesta. La violència policial mai no podrà aturar les demandes pacíficament expressades. La ciutadania no ho permetrà. Ni a Catalunya ni enlloc.

S’ha provat l’app amb què Tsunami Democràtic es disposa a organitzar la resposta ciutadana a la sentència i la demanda democràtica de drets, llibertat i autodeterminació. L’ús de l’aplicació ha permès guanyar en operativitat i eficàcia, també en precisió i velocitat. I ha obert una nova via, amb l’ús de vehicles, per evitar els costos que implica la proximitat cos a cos dels manifestants amb les forces repressives.

Finalment s’ha pogut replicar amb èxit l’acció a Euskal Herria, a la frontera basca entre l’Estat espanyol i el francès, amb la participació solidària i fraternal d’una ciutadania també en lluita pels seus drets individuals i col·lectius. Aquesta iniciativa obre la via a fronts d’acció conjunts i combinats que caldrà explorar en els propers mesos.

Tres apunts finals:

1. Durant l’acció Tsunami Democràtic ha posat en marxa una plataforma de captació de donatius que s’ha vist desbordada en les primeres hores d’operativitat. Aquests recursos es faran servir per ajudar aquelles persones que pateixin la repressió per haver exercit els seus drets.

2. Tsunami Democràtic considera que l’acció ha estat completament reeixida. Amb un punt àlgid durant el concert d’anit amb milers de persones al mig de l’AP-7. Es donen per assolides les tres jornades de protesta avui a les 8.00h del matí. A partir d’aquest moment la xarxa internacional de Tsunami prepararà les noves accions.

3. Tot i la vigilància i la persecució policial, tot i les amenaces del ministre de l’Interior i del govern espanyol, tot i la violència policial espanyola i francesa, tot i la repressió contra la demanda de més democràcia i l’exigència de respecte als drets i llibertats individuals i col·Lectius, Tsunami Democràtic vol continuar refermant, des de l’acció no-violenta, la demanda de diàleg i negociació a l’Estat espanyol. No és un problema intern: l’Estat espanyol no podrà tenir estabilitat fins que no estigui disposat a fer el que és exigible a un govern democràtic. Cal que escolti la demanda de la ciutadania i que, en lloc de reprimir-la, dialogui amb els representants polítics democràtics.

Aviat tornarem amb una nova proposta, que incorporarà el que hem après, més efectiva, i sempre no-violenta, igual de decidida. Amb les llums llargues posades, tota la paciència que calgui i tota la tenacitat de qui sap que defensa els drets de tothom. Ara més que mai: #SpainSitAndTalk