image_pdfimage_print

El CECAT és el centre operatiu coordinador d’emergències de Catalunya. Aquesta unitat situada a la seu del Departament d’Interior és el centre superior de coordinació i informació de l’estructura de protecció civil del país, vetlla per la bona gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de situacions en què calgui l’activació d’un pla d’emergències i té com a finalitat última la seguretat de les persones, dels seus béns i drets, i també la previsió i la minimització dels efectes que poden patir en cas d’emergència.

Al CECAT treballen professionals especialitzats i disposa de les eines per fer front a les situacions de risc potencial (predicció de nevades, allaus, pluges, ventades, etc.) i a les situacions de risc real (inundacions, accident químic, ferroviari, aeronàutic, etc.).

El primer “CECOR policial” (centre de direcció policial no regulat enlloc) per establir la coordinació entre Mossos, Policia Nacional i Guardia Civil va fer-se durant la cimera del Banc Central Europeu que es va celebrar el 2012 a Barcelona. Des d’aquell moment ja és norma que els comandaments dels tres cossos policials esmentats utilitzin la sala de control i les instal·lacions del CECAT que hi ha a la cantonada de passeig de Sant Joan amb el carrer de la Diputació a Barcelona. L’any de creació es va justificar aquesta ocupació en el fet que a Mossos no disposaven d’una sala amb tecnologia suficient, tal com destaquen els sindicats denunciants d’aquesta situació.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Està clar que el que va començar sent una necessitat explicada com a manca de recursos tècnics i econòmics dels Mossos per disposar d’una sala de coordinació pròpia, ha acabat sent, segons aquests sindicats “un costum tumoral que esdevé un càncer i, set anys més tard, no sembla que vagi camí de solucionar-se malgrat els riscos que comporta per a les emergències del país, dels municipis, dels ciutadans i dels treballadors de protecció civil”.

Des d’una perspectiva sindical recalquen que ningú es pot creure que durant set anys no s’ha tingut temps suficient per dotar de diners i tecnologia una sala de coordinació policial, quan es gasten fortunes en pistoles tasser, gas pebre, bales de goma o bales de foam, i continuen muntant i desmuntant l’operatiu policial de forma provisional a la sala CECAT esmentada del Departament d’Interior.

Durant aquests anys, els sindicats mantenen que diverses situacions d’emergència del país han coincidit amb operatius policials del CECOR que ocupen les instal·lacions del CECAT. En aquestes ocasions l’equip de treballadores i treballadors de protecció civil i altres cossos d’emergència o serveis essencials queden desplaçats i sota mínimes condicions tecnològiques i laborals en una saleta provisional que tothom coneix com el “miniCECAT”. A tot això s’afegeix que els treballadors del CECAT veuen perillar la seva seguretat física al “miniCECAT”, on només un finestral de vidre i una porta, també de vidre, els separa del passeig de Sant Joan, cosa que no ofereix les mínimes condicions de seguretat, d’higiene, de salut laboral o ergonòmiques.

D’aquesta manera, els professionals del CECAT han de gestionar en pèssimes condicions emergències químiques, inundacions, incendis forestals, nevades… En contraposició, els membres policials del CECOR gaudeixen d’abundants recursos tecnològics, cafetera, esmorzars, dinars, berenars i sopars a costa de l’erari públic, quan la resta de treballadors del Departament han patit restriccions econòmiques molt dures des de fa anys.

En canvi, quan es van produir sobtadament els atemptats de l’agost de 2017, la sala CECAT va coordinar i gestionar tot el dispositiu amb la incorporació de tots els serveis d’emergència (també els policials) i el Gabinet de Comunicació, tal i com es preveu als plans d’emergència de Protecció Civil. Per tant, encara s’entén menys que en dispositius policials preventius en què participa la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplacin els recursos que gestionen les emergències a Catalunya a una sala petita sense recursos suficients, segons diu en un comunicat obert UGT Generalitat.

I per això, manifesten que després de set anys ja no hi ha més excuses, el CECOR policial no es pot seguir fent a costa dels recursos de la Direcció General de Protecció Civil, la direcció general més castigada, ignorada i minvada del Departament d’interior, on els seus treballadors de guàrdia no tenen un model establert, on es cobreixen el 40% de guàrdies anuals gràcies a la voluntarietat d’uns pocs i on a la seva sala no s’ha invertit ni un euro durant deu anys ni s’ha mantingut el mínim de plantilla necessària, això sí, en cas d’un CECOR al CECAT s’inverteixen milers d’euros en instal·lacions provisionals i hores de personal.

Els sindicats diuen, per tant, “prou centres de coordinació policials al Departament d’Interior, prou il·legalitats i posar en risc a la ciutadania i als companys de protecció civil i, sobretot, més respecte pels cossos d’emergència, els cossos generals i els de serveis propis de la Generalitat”.