image_pdfimage_print

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha afirmat que el reial decret llei, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en matèria d’administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions, “es carrega el model digital de l’estat de les autonomies, i ho justifiquen sota el pretext de la seguretat nacional”.

El conseller creu que utilitzen la seguretat nacional per intentar bloquejar el projecte digital de país que s’està impulsant des del Govern de Catalunya, i ha denunciat que “per al govern del PSOE preval la unitat d’Espanya per sobre del progrés i de la innovació”. “Som davant del procés més gran de centralització des de la LOAPA. És un 155 per la porta del darrere”, ha reblat.

Puigneró ha anunciat una ofensiva en tots els àmbits jurídics i polítics per defensar les competències del Govern de Catalunya en l’àmbit digital, que passa per:

Publicitat
Publicitat

– Engegar un front comú de les comunitats autònomes, ja que és un decret fet per a Catalunya, però que “afecta totes les comunitats autònomes”.
– Recórrer a instàncies europees perquè podria vulnerar reglaments i directives de la UE en l’àmbit dels drets digitals.
– S’ha encarregat un informe als serveis jurídics centrals de la Generalitat i també al Consell de Garanties Estatutàries. Una vegada es tinguin les conclusions, el Govern podria plantejar un recurs al Tribunal Constitucional.

El conseller ha explicat que aquest decret afecta 5 àmbits: infraestructures digitals i desplegament de la fibra òptica, identitat digital, desplegament de l’administració digital, ciberseguretat, contractació pública. “Aquest decret va en contra de l’apoderament digital de la ciutadania i de la capacitat d’innovació del Govern de Catalunya”, i ha continuat afirmant que “el Govern espanyol es vol atorgar el ple poder per intervenir Internet sense ordre judicial. Un fet que l’apropa més a les pràctiques d’altres països com la Xina que a un estat de la Unió Europea”.