image_pdfimage_print

El director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP), Adam Majó, ha assegurat que “la gestió de l’ordre públic en les jornades de protesta de la setmana passada va tenir deficiències importants i greus”. “Tant pel que fa a l’actuació de Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional”, ha afegit. Aquesta és la principal conclusió a la qual han arribat els membres del Consell Assessor ampliat de l’ODCiP, que han celebrat una reunió extraordinària per analitzar les conseqüències en matèria de drets civils i polítics -llibertat d’expressió, dret de manifestació, de reunió, d’associació, de participació política i a un judici just- tant de la mateixa sentència emesa pel Tribunal Suprem el passat dilluns, 14 d’octubre, com de les reaccions que ha generat i de la resposta per part dels poders públics a aquestes reaccions de protesta.

Majó ha explicat que l’ODCiP ha rebut un centenar de queixes “molt ben argumentades” sobre actuacions dels dos cossos policials que no s’ajusten als principis que marca el codi ètic, com a mínim, de la policia catalana, de proporcionalitat, congruència i oportunitat. “Hem vist escenes d’acarnissament que no són pròpies d’una policia democràtica”, ha reblat.

Durant una atenció als mitjans de comunicació a la sortida de la reunió, el director de l’Oficina ha fet una crida a la professionalitat de la policia, ja que tenen el monopoli de l’ús de la força i “la seva tasca ha de ser escrupolosament curosa”. Segons ha explicat Majó, els membres del Consell Assessor han coincidit a considerar que “les males praxis policials, en lloc de calmar els desordres públics, els incentiven i els multipliquen”. Majó també ha demanat als responsables de la policia catalana que facin un exercici de ”transparència”. En aquest sentit, ha anunciat que es posarà en contacte amb el departament d’Interior per demanar-los que “allò que fan habitualment de revisar les actuacions i, si escau, obrir expedients o imposar sancions, ho facin públic”. “Farem arribar la mateixa demanda a la policia nacional espanyola, que ens informin sobre les actuacions que no s’ajusten als protocols establerts”, ha reiterat.

Publicitat
Publicitat

L’ODCiP ha rebut informació -de forma directa i indirecta- sobre nombroses possibles vulneracions del dret a la informació, de dret de manifestació o de possibles abusos i excessos en la gestió de l’ordre públic per part dels diferents cossos policials implicats. L’objectiu d’aquesta sessió ampliada del Consell Assessor de l’Oficina és analitzar col·lectivament totes les dades disponibles per tal d’extreure’n conclusions en forma de propostes que ajudin a reconduir la situació i a generar un escenari resultant d’avenç en el respecte i garantia dels drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania.