image_pdfimage_print

La Catosfera, el cicle de debats en profunditat i xerrades sobre les novetats tecnològiques i del món d’Internet i la comunicació a Catalunya celebrarà l’onzena edició els propers 17, 18 i 19 d’octubre a l’Auditori Josep Irla, com ja és habitual, i per primera vegada també a la plaça Salvador Espriu amb una proposta de programació per a públic familiar. Les jornades d’enguany presenten un programa divers que posarà el focus en àmbits com el tractament de l’actualitat en clau d’humor, el boom del consum de sèries per Internet, l’art visual, el SEO o la qualitat periodística en l’era dels pescaclics (clickbait).

A més, aquesta edició —l’onzena i la cinquena celebrada a Girona— presenta com a novetat una proposta per a públic familiar que pretén apropar les noves tecnologies i el seu bon ús a tots els membres de la família. Es tracta de la Catosfera Nins, que tindrà lloc dissabte 19 d’octubre el matí a la plaça Salvador Espriu amb propostes de tallers per a nens i nenes, adolescents i pares i mares.

La inauguració de la Catosfera serà el divendres 18 d’octubre amb una taula rodona sobre comunicació i humor que porta per títol: “Informar des de l’humor. Els límits de l’humor a la xarxa”, en la qual intervindran el periodista i guionista Jair Domínguez, l’humorista Peyu, la també periodista Elisenda Carod i el director de la revista satírica d’humor, El JuevesGuille Martínez-Vela. La moderació de la taula anirà a càrrec de la periodista Mariola Dinarès.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Prèviament, els matins de dijous 17 i divendres 18, se celebrarà la Catosfera.edu, la proposta de la Catosfera adreçada a públic adolescent dels instituts de Girona. D’una banda, els assistents podran explorar com els llenguatges universals de la música i la computació creen sons, ritmes, melodies i harmonies per acabar component en directe una peça musical inèdita, de la mà de Josep Maria Ganyet, Quico Domingo, Jordi Tarrida i Joel Artigas. De l’altra, també podran compartir la seva experiència a les xarxes en relació amb la ciberseguretat i el ciberassetjament amb l’advocat Ramón Arnó i la mossa d’esquadra Sònia Alcarria, o podran assistir a l’emissió en directe del programa de Catalunya Ràdio, Popap, dirigit i presentat per la periodista Mariola Dinarès.

La taula programada la tarda de dijous 17 compta amb el segell del Col·legi de Periodistes de Girona que, amb el títol “Qualitat vs quantitat. On queda el periodisme en l’era del clickbait?”, proposa reflexionar sobre aquesta pràctica tan habitual amb la consultora de comunicació Cristina Clopés, i els periodistes Magda Gregori, Jordi Hernández i Marc Estarriola. Moderarà la taula el també periodista Ferran Casas, subdirector de Nació Digital.

El matí de dissabte comptarà amb una proposta a l’aire lliure per a públic familiar i una altra més especialitzada. D’una banda, l’auditori Josep Irla acollirà el SEODay, un matí de xerrades sobre diferents estratègies de posicionament SEO amb professionals de primer nivell com Marc Cruells, Eduardo Garolera, Annabel Teixidor i Àngel Ayach. De l’altra, la plaça Salvador Espriu serà l’escenari de la Catosfera Nins, una proposta d’activitats sobre internet i noves tecnologies adreçada a públic familiar. Infants, pares i mares podran gaudir de tot un seguit d’activitats gratuïtes com ara un taller de robòtica amb peces LEGO, un taller per aprendre programació tot recreant una ciutat, un taller sobre com crear un web en un temps rècord o unes píndoles informatives sobre seguretat i bon ús de la xarxa adreçades especialment a pares i mares.

Per últim, la taula “Sèries: el nou format estrella?” tancarà l’onzena edició de la Catosfera. L’actor de la sèrie Merlí, Pau Vinyals, els directors del festival Serielizados, Víctor Sala i Betu Martínez i el cap de redacció i programació de FilminJoan Sala debatran sobre com el boom del consum de sèries pot afectar el futur d’aquest format televisiu.

Girona, ciutat de Catosfera
Girona acull per cinquena edició consecutiva la Catosfera, el centre neuràlgic del debat català sobre comunicació i Internet en el marc d’una capital amb un sector tecnològic emergent molt potent. L’organització de la Catosfera valora molt positivament l’acollida que la ciutat de Girona fa d’aquestes jornades que ja són una cita imprescindible al calendari en el món de la comunicació i Internet del país.

Què és la Catosfera 
La Catosfera està organitzada per una entitat sense ànim de lucre, Associació Catosfera, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i amb el patrocini de Fundació puntCat, Internet Society, Amic, SW Hosting, Renfe, Telàpolis.net, L’Hòstia i TeGust; i amb Catalunya Ràdio, el diari Ara, Nació Digital i El Punt Avui com a mitjans oficials.

A partir d’una trobada de bloguers iniciada a Granollers el 2008, la Catosfera pren el seu nom definitiu l’any 2012 i evoluciona fins a esdevenir el punt de trobada anual dels sectors més emprenedors i actius de la Internet catalana. L’any 2015 es trasllada de la capital vallesana a Girona, al Centre Cultural La Mercè, on se celebra una primera edició gironina amb més de 40 ponents, una vintena d’activitats i la participació d’unes 500 persones físicament i prop de 200 per streaming. Des de fa tres anys se celebra a l’Auditori Josep Irla, amb una gran afluència de públic tant in situ com virtualment.