image_pdfimage_print

Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, s’ha fet sentir aquest dijous a Dublín (Irlanda) a la trobada internacional de defensors de drets humans més important del món: la Plataforma Dublín 2019 de Defensors de Drets Humans en Risc. Mitjançant la lectura d’una carta, Cuixart ha explicat el seu cas als assistents i ha alertat que “el fet que l’Estat espanyol faci servir els tribunals i el codi penal per debilitar els drets humans és una molt mala notícia per Europa i pel món”.

Davant del públic assistent a la trobada Plataforma Dublín 2019, Elena Jiménez, membre de la junta d’Òmnium Cultural, ha llegit la carta de Jordi Cuixart en què el president de l’entitat ha explicat que “he estat empresonat des de l’octubre de 2017, acusat de sedició i rebel·lió, delictes que segons el Codi Penal espanyol requereixen haver fet ús de la violència per derrocar l’estat, quelcom que no es va produir”. Cuixart ha denunciat que “el meu crim va ser liderar una manifestació fent ús de la seva llibertat d’expressió i dret de protesta per defensar un referèndum d’autodeterminació”.

El president d’Òmnium ha posat èmfasi en el fet que Pedro Sánchez, president del govern espanyol, està ignorant l’informe del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU en el qual es demana la seva llibertat immediata i una indemnització pels dos anys de presó preventiva. Cuixart també ha citat les crides fetes per ONG internacionals com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial Contra la Tortura i Front Line Defenders.

Publicitat
Publicitat

Què és la Plataforma Dublín per a defensors de Drets Humans?

Creada el 2010, és un esdeveniment bianual organitzat per Front Line Defenders que ofereix l’oportunitat de reunir els defensors de drets humans d’arreu del món. Durant tres dies al Castell de Dublin, els defensors de drets humans d’arreu del món comparteixen estratègies d’incidència i protecció, construeixen solidaritat amb companys d’arreu del món i es relaciona amb parts interessades (stakeholders) i organismes governamentals i intergovernamentals.

El Ministre d’Exteriors d’Irlanda, Simon Coveney, serà present a la trobada

En la trobada d’enguany, a més de les principals ONG de Drets Humans d’arreu del món, també es compta amb la presència de representants d’organismes internacionals com l’Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet; el relator especial de Nacions Unides per als Defensors dels Drets Humans, Michel Forst, el representant especial de la UE sobre Drets Humans, Eamon Gilmore; i el Ministre d’Exteriors d’Irlanda, Simon Coveney.

Front Line Defenders ja ha reconegut Jordi Cuixart com a defensor de drets humans

És l’ONG més prestigiosa respecte als defensors de drets humans. Treballa en l’àmbit del Consell d’Europa, Nacions Unides i porta el programa de defensors de drets humans de la UE. Aquesta organització ja ha denunciat públicament la situació de Jordi Cuixart i l’ha reconegut com a defensor de drets humans.

Carta Jordi Cuixart - Trobada Mundial DDHH