image_pdfimage_print

La candidatura d’’Oriol Junqueras i Marta Rovira, Compromís Republicà, ha rebut un amplíssim suport de la militància, concretament d’’un 88,34%, en el 28è Congrés Nacional d’’Esquerra Republicana, que a més, ha comptat amb una xifra de participació de militància molt superior a la de les anteriors cites de 2011 i 2015. En total, han votat el 57,14% dels i les militants, que suposen un total 5.195 persones. En termes absoluts han votat més del doble de militants que fa quatre anys: la participació ha pujat 24 punts.

Cal recordar que aquesta era l’única candidatura que es presentava, ja que el sector crític agrupat dins el Col·lectiu Primer d’octubre va decidir no fer-ho. Per contra el col·lectiu demanava a la militància que votés en blanc, nul o bé que no es votés aquells candidats més allunyats del mandat del primer d’octubre. En aquest sentit han assolit al voltant del 10% dels vots en la votació a l’Executiva Nacional. En la votació pel Consell Nacional, en canvi, sí que presentaven candidats i han obtingut una representant, l’Amelia Agueda que ha estat la darrera consellera nacional a passar el tall. L’editor del digital ‘la República’ i exdiputat al Congrés, Joan Puig, també del col·lectiu, ha obtingut 825 vots que no han estat suficients per ser escollit.

La candidatura guanyadora s’havia marcat com a objectiu enfortir Esquerra com una eina útil al país i consolidar el partit al servei de la ciutadania i de la construcció de la República Catalana. Per això s’’ha apostat per un doble tàndem en què el president d’’Esquerra, Oriol Junqueras i la Secretària General Marta Rovira, potencien la direcció del partit amb Pere Aragonès com a nou Coordinador Nacional i Marta Vilalta com a nova Secretària General Adjunta i portaveu. En aquest sentit, Vilalta ha remarcat que “d’’aquesta jornada electoral Esquerra Republicana en surt més forta, amb els lideratges que actualment pateixen exili i presó política, reforçats, i amb un aval molt important per seguir endavant”.

Publicitat
Publicitat

Dins els candidats a l’Executiva ha tingut un especial vot de càstig Lluís Salvadó, per les seves declaracions masclistes amb relació a l’elecció d’una nova consellera d’educació durant la crisi de govern que va tenir Junts pel Sí l’any 2017. Salvadó ha rebut quasi 20 punts percentuals menys de vots que la majoria de candidats oficialistes.

La votació d’avui és el primer episodi d’un procés intern que culminarà amb el plenari que el partit té previst celebrar abans de finals d’any.