Viatge a Dinamarca (II): Dinamarca i la Corona d’Aragó

La catedral d'Aarhus, la Corona d’Aragó i la identitat del noble català Cristòfor Colom segons Luis de Ulloa Cisneros

image_pdfimage_print

El fet que la catedral d’Aarhus estigui sota l’advocació de Sant Climent —Clemente en castellà o español—, em va fer cercar informació a internet sobre aquest sant. I, en posar Climent em surten molts municipis que porten aquest nom. Entre els municipis de Catalunya n’hi ha un que em crida especialment l’atenció, és Sant Climent de Tahüll. No sé si pot trobar alguna relació amb la catedral d’Aarhus més enllà del fet que els dos siguin originalment, Sant Climent d’Aarhus i, encara ara, Sant Climent de Tahull, esglésies romàniques.

Església romànica de Sant Climent de Tahull o Taüll
Vall de Bohí o Boí. Catalunya

El fet de trobar aquests referents a la catedral d’Aarhus m’ha generat pensaments especulatius sobre els quals estic reflexionant actualment.

Ho faig també amb criteri zodiacalista, donat que a l’escut del municipi que he pogut veure a l’ajuntament hi ha referents zodiacalistes com són el Sol o una Estrella i la Lluna, tema del qual he parlat en els meus darrers escrits publicats a la revista La Tortuga Avui de Caldes de Montbui amb el títol Des de Moisès als Papes Borgia. El Vedell d’Or i el simbolisme del bou com a fil conductor amb clau catalana i bel·lònida, de la Corona d’Aragó i Europa.

Publicitat
Escut del municipi d’Aarhus
Escut del municipi d’Aarhus
Porta Ajuntament d’Aarhus
Porta ajuntament d’Aarhus

En els frescos de la catedral, al costat i en la mateixa paret on havia vist els quatre pals abans esmentats, hi he vist una creu que m’ha cridat l’atenció. Es tracta d’aquesta:

Fresc de la catedral d’Aarhus

Aquesta creu m’ha recordat la Cruz de Íñigo Arista, rei de Pamplona (Navarra). Aquesta creu està relacionada amb la Corona d’Aragó i amb la cruz de Sobrarbre que són símbols identitaris d’Aragó.

He recordat quan fa anys vaig parlar d’aquesta creu de Sobrarbe amb amics aragonesos que han estat castellanitzats i parlen castellà o espanyol, als quals, mig en serio mig de broma, però irònicament els hi deia: “porqué decís ‘Sobrarbre’ si habláis español y no decís ‘encima de árbol’ que és lo que significa “sobrarbre” en catalán”?

Fresc catedral d’Aarhus
Fresc catedral d’Aarhus

Em pregunto què representa aquesta creu a la catedral d’Aarhus. És la Cruz de Íñigo Arista la que hi ha a la catedral d’Aarhrus? Si ho és, i jo penso que sí, que hi fa la Cruz de Íñigo Arista, rei de Pamplona, símbol identitari d’Aragó relacionat amb la Corona d’Aragó, a la paret de la catedral d’Aahrus a Dinamarca?

Continuarà…

1 COMENTARI

Comments are closed.